Павел Павликовски ще режисира "Лимонов"

30.12.2017 г.
Павел Павликовски ще режисира 60-годишният полски режисьор Павел Павликовски, чийто филм "Ида" взе през 2015 г. Оскар за най-добър чуждоезичен филм и две номинации, ще се заеме с "Лимонов" - амбициозна адаптация на романизираната биография на радикалния руски поет и политически дисидент Едуард Лимонов. Едноименната книга на френския писател, сценарист и режисьор Еманюел Карер излезе през 2011 г. и се превърна в бестселър във Франция и Италия, освен това бе обявена за "книга на годината" от издания като "Ню Йорк Таймс" и "Гардиън".

Роденият през 1943 г. Лимонов емигрира от СССР в САЩ през 1974 г., от 1980 г. е в Париж, а през 1992 г. (след разпадането на СССР) се завръща в Русия и две години по-късно основава Национал-болшевишката партия, забранена от съда през 2007 г.

Италианската компания "Wildside", собственост на английската "FremantleMedia", печели през 2013 г. наддаването за правата върху книгата на екранизация и сега ще продуцира "Limonov" заедно с френската "Chapter 2" на Димитри Расам ("Малкият принц"). Бюджетът е 16 милиона евро, а дистрибутор в Италия ще бъде "Warner Bros. Italia"; все още се търси световен дистрибутор. Водещи продуценти са хората на "Wildside" - Марио Джанани, Лоренцо Миели и Лоренцо Гангароса. Официални консултанти са и писателят Карер, и политикът Лимонов.

В подзаглавие на английския превод на книгата се казва, че историята е "за скандалните приключения на един радикален съветски поет, който се превърна в безделник в Ню Йорк, сензация във Франция и политически антигерой в Русия". Лимонов е идол на ъндърграунда при Брежнев, прислужник на милионер в Манхатън, писател в Париж и в по-ново време - партиен лидер в Русия.

Снимките на филма са планирани за 2018 г. В него ще се говори на езика на мястото, където се снима - това са Русия, Ню Йорк и Париж. Миналата седмица са започнали и кастингите за руски актьор в главната роля, обявени в Москва и Санкт Петербург.

Павел Павликовски работи и върху сценария с акцент върху интерпретация на характера на главния герой. По текста помага английският режисьор и сценарист Бен Хопкинс. Полският филммейкър се засича с Лимонов още през 1992 г., когато снима телевизионния документален филм на BBC "Serbian Epics", посветен на войната в Босна и Херцеговина. Тогава Павликовски работи и със сръбския лидер Радован Караджич, който през март миналата година бе осъден на 40 години затвор "за геноцид и престъпления срещу човечеството".

Сред предстоящите проекти на Павликовски е и поставеният в Полша исторически романс "Студена война" ("Zimna wojna"), който в момента е в постпродукция, а през август бе закупен от Amazon Studios.
Copyright © 2024 Dir.bg.