Какво се случва на Сънданс 2018

21.01.2018 г.
Какво се случва на Сънданс 2018С напредването на кинофестивала в планинския курорт Сънданс, Варайъти поставя 5 големи въпроса пред филмовите студиа и режисьорите:

1. Amazon и Netflix ще продължат ли да доминират на пазара.
Предишните две издания на събитието бяха като приказка за стрийминг гигантите. Те  извадиха седем- и осемцифрени суми за най-горещите заглавия като "Mudbound", "The Big Sick", "Манчестър до морето" и допинг трилъра "Icarus", като оставиха по-непретенциозните филми за традиционните студиа. Това може да се промени: Amazon вече сам продуцира повече филми и купува по-малко готови, а режисьорите пък започнаха да странят от Netflix поради нежеланието им техните произведения да дебютират в интернет при формални прожекции в кинозали. Но ако двете компании спрат да подписват чекове, дали ще навлезе нов играч - например дали това могат да са компании като Facebook и Apple, които от известно време насам проявяват интерес към продуциране на оригинално съдържание.

2. Ще се запази ли ролята на Fox Searchlight за фестивала.
Независимият лейбъл бе много влиятелен на досегашните фестивали, но след като неговата компания-майка 20th Century Fox бе продадена на Disney, чековата му книжка ще остане ли отворена за новите заглавия? Това може и да е за доброто на студиото, понеже то има в историята си лоши сделки като тези с “Patti Cake$” (2017), "Аз, Ърл и умиращото момиче" (2015) и "Раждането на една нация" (2016), които катастрофираха в бокс офиса. За разлика от тях, скорошните хитове на Searchlight като "Формата на водата" и "Три билборда извън града" са разработени с вътрешни ресурси, което изглежда по-сигурно по пътя към успеха.

3. Ще бъде ли Сънданс 2018 кик-оф (стартов епизод) на Оскари 2019.
Миналогодишният Сънданс изкара рекорден брой претенденти за наградите през тази година, като "Призови ме с твоето име", "Бягай!", "Mudbound" и "The Big Sick". Всички скорошни издания на фестивала представиха премиерите на последващи претенденти за най-добър филм на Оскарите, като "Юношество" (2014), "Камшичен удар" (2014), "Манчестър до морето" (2016), "Бруклин" (2015). Всъщност самите Оскари са станали значително по-толерантни към независимите заглавия.

4. Доколко политиката навлиза в Сънданс.
Доналд Тръмп и кампаниите #MeToo и "Time’s Up" ще заблестят ярко тази година - очаква се женска демонстрация по улиците на градчето и яростни речи на сцената при представянето на филмите от страна на режисьори и организатори на фестивала.

5. Кои ще бъдат новите филмови звезди.
Преди 12 месеца, споменаването на името Тимъти Шаламей не говореше нищо. Сега той ще се бори за Оскар ("Призови ме с твоето име"). В цялата си история Сънданс издига нови звезди - режисьори като Тарантино, Куглър и Дий Рийс дължат старта си на планинското събитие, а актьори/актриси като Джоузеф Гордън-Левит, Майкъл Джордан и Дженифър Лорънс са привлекли вниманието отново там.
Copyright © 2024 Dir.bg.