Русия забрани "Смъртта на Сталин"

24.01.2018 г.
Русия забрани Министерството на културата на Русия оттегли разрешението за показ на филма "Смъртта на Сталин, сатира на шотландския режисьор и сценарист Армандо Иънучи за времето на студената война. Решението е резултат на закрит скрининг преди два дни, на който са присъствали представители на местната филмова индустрия, на руското историческо дружество и на Думата, долната камара на руския парламент. След прожекцията общественици призоваха министерството да анулира вече издадения лиценз, тъй като филмът "изкривява исторически събития" и "се подиграва със съветските символи".

Бившата актриса и днешен депутат Елена Драпеко е заявила, че никога не е виждала нещо толкова омерзително. "Това е пълна клевета и провокация, показваща страната и народа ни като нещо ужасно, а управляващите - като идиоти".

"Смъртта на Сталин" трябваше да бъде в разпространение от утре, 25 януари. В България той бе показан на Киномания 2017 с две прожекции (през ноември и декември). Още през септември миналата година руската комунистическа партия, която е втората най-голяма в парламента, призова за забрана на филма, дискредитиращ покойния съветски лидер Йозеф Сталин. Тогава обаче призивът не даде резултат.

Черната комедия е художествена измислица за вътрешни борби в Кремъл след смъpтта на Сталин през 1953 г. В актьорския състав са звезди като Стив Бушеми в ролята на Хрушчов (наследника на диктатора) и Майкъл Пейлин като Молотов (съветски топ дипломат).
Copyright © 2024 Dir.bg.