Анимация: поклон пред "Тайната на Коко" на наградите Ани 2018

04.02.2018 г.
Анимация: поклон пред На вчерашните 45-и награди "Annie" за анимационно кино и телевизия един филм отнесе цели 11 трофея, включително за най-добър филм - и това е "Тайната на Коко". Колоритното пътешествие през Земята на мъртвите, разработено от Пиксар, бе наградено още за режисура (Лий Ънкрич и Ейдриън Молина), актьорско озвучаване (Антъни Гонсалес в ролята на 12-годишния Мигел), анимирани ефекти, анимиране на персонаж, дизайн на персонаж, музика (Майкъл Джакино, Ейдриън Молина и др.), сценография, сторибординг, сценарий (Ейдриън Молина и Матю Олдрич) и монтаж.

След като спечели "Златен глобус" в началото на януари, филмът става най-сериозен претендент и за "Оскар", където е номиниран в две категории - за най-добър филм (анимация) и за музика.

В категорията за независими филми, за най-добър филм бе награден "The Breadwinner" на ирландското студио Cartoon Saloon (копродукция на Ирландия, Канада и Люксембург) - филмът е номиниран и за Оскар и ще се конкурира с "Coco" в най-престижната категория.

"Annie" за късометражна анимация спечели 6-минутният “Dear Basketball”, написан и озвучен от баскетболната легенда от NBA Коби Брайънт и режисиран от аниматора-ветеран Глен Кийн. Филмът има и номинация за Оскар за за най-добра късометражна анимация. В същата оскарова категория "Скъпи баскетбол" има конкуренция от страна на английското семейно фентъзи "Revolting Rhymes" на Magic Light Pictures, който получи Ани-зоитроп за специална продукция.

Трофеите на Annie са под формата на зоитроп - въртящ се цилиндър от 19 век с изрязани вертикално прозорци, показващ движещи се изображения чрез последователност на рисунки или фотографии.


Бяха раздадени още награди за студентски филм, за анимиране на персонаж в игрален филм ("Войната за планетата на маймуните"), анимиране на герой във видеоигра, както и награди за телевизионни анимации. Събитието бе приютено от зала "Royce" в кампуса на University of California, Los Angeles (UCLA) и бе стриймвано на живо от сайта на Annie Awards. Организатор на наградите е лосанджелеският клон на Международната асоциация на анимационното кино ("ASIFA"), чийто изпълнителен директор Франк Гладстоун посвети церемонията на озвучаващата актриса Джун Форей, съоснователка на ASIFA-Hollywood и на наградите преди 45 години, починала наскоро на 99-годишна възраст.
Copyright © 2024 Dir.bg.