Руски министър недоволен от програмацията на кината, подозира монопол

13.02.2018 г.
Руски министър недоволен от програмацията на кината, подозира монополМинистърът на културата на Руската федерация Владимир Мединский е изразил недоволство от програмацията на филма "Петдесет нюанса освободени" в руските киносалони. Това той е заявил по време на съвещание с участието на вицепремиера Олга Голодец, като е предложил да се спазва законът за ограничаване на броя прожекции на един филм до 35% от общия брой.

"Миналата седмица филмът достигна до 70%", казал министърът. - "Не знам какви социални задачи решава този безспорен шедьофър на световния кинематограф, но 70% от прожекциите в мрежата бяха негови, от което, естествено, пострадаха редица забележителни наши филми, разпространявани в момента".

След това Мединский е добавил, че през 2018 г. "Союзмультфильм" планира да пусне два свои проекта - "Суворовъ" и "Гофманиада", поради което, според министъра, "трябва да се засили подкрепата за националната продукция. В противен случай просто няма да има място за наши премиери. Подобни антимонополни мерки се взимат в много страни по света и се подкрепят от законодателството." Мединский помолил вицепремиера въпросът да бъде разгледан и подкрепен.

По данни на ЕАИС обаче (единната автоматизирана система в Русия, отчитаща боксофиса), "Петдесетте нюанса" заемат не повече от 38% от прожекциите, което не съответства на цифрата, посочена от министъра. Филмът тръгна в Русия на 8 февруари и за първия уикенд събра 359 милиона рубли (около 6.2 млн долара).

В България за "Петдесет нюанса освободени" зрителите похарчиха през уикенда 313 894 лв (около $198 000) за 74 екрана. Статистиката на НФЦ у нас, за разлика от руската, не дава разбивка за броя прожекции на ден или на седмица за един отделен екран (в публичния регистър). Така например, кино "Арена Запад" за днес има 15 прожекции на този филм - за сравнение, "Лили Рибката" има 5, "Лабиринтът: Последният кандидат" има 7, "Всичките пари на света" има 3, "Бикът Фердинанд" има 4, "Посоки" има 3 и т.н.
Copyright © 2024 Dir.bg.