Началото на "Път към отмъщение"

Началото на Том Ханкс, в ролята на Майкъл Съливан, твърди: "Посланието на Майкъл бащата към своя син е, че човек сам трябва да избира пътя си в живота. Аз обаче не искам синът ми да избере моя път… пътя, по който съм вървял целия си живот. Някъде в миналото си аз съм избрал своята посока, а тя води към сигурна гибел".
Режисьорът/продуцент Сам Мендес е съгласен и добавя: "Майкъл Съливан знае, че пътят му води до само разрушение. Но той иска да спаси душата на сина си. Може ли човек с неговия начин на живот да постигне спасението на сина си? Това е един от централните въпроси във филма".

Първият подтик за създаването на филма “Път към отмъщение” идва при запознаването на Дийн Занук с романнния комикс, написан от Макс Алън Колинс. Незапознат преди това с този жанр, Занук бил запленен. "Бях очарован", спомня си той. "Историята за бащата и неговия син имаше силен емоционален заряд, а илюстрациите на Ричард Пиърс Райнър даваха чудесна представа за периода. Това, комбинирано с действието, беше много интересно. Когато го прочетох, казах на жена си, ‘Мисля, че оттук ще излезе нещо много специално’." Младият Занук незабавно изпратил книгата на баща си, продуцента Ричард Д. Занук, по това време на снимки в Мароко. След като се запознал с историята, Ричард също бил убеден, "Прочетох я и не можех да я забравя. Имаше чудесен екшън, невероятни герои и всички елементи за създаването на много интересен и предизвикателен филм. Основното си оставаше връзката между бащата и сина, и нейното развитие по време на действието. Обадих се на Дийн и го помолих да изпрати едно копие на  Стивън Спилбърг в DreamWorks. Останах смаян, когато само два дни по-късно, телефонът в хотелската ми стая в Мароко звънна и се обади Стивън. Той каза, ‘Много ми харесва. Да го направим!,’ и това беше началото."

Историята за бащата и сина, която така впечатлила бащата и сина продуценти, добила още повече плът в сценария на Дейвид Селф. Според Ричард Занук, "Всички бяхме съгласни, че сценарият е много добър. Сценарият навлиза по-дълбоко в личната страна на отношенията между баща и син и разказва по-цялостно историята с акцент върху емоцията."
Един от най-положителните отзиви дошъл от режисьора Сам Мендес, който избрал “Път към отмъщение” за свой втори филм, след спечелилия Оскар®  "Американски прелести".  Двамата Занук решили, че Мендес е възможно най-добрият избор за режисьор на “Път към отмъщение” още след първата си среща с него. "По начина, по който той говореше за сценария и плановете си за бъдещия филм, ние направо видяхме филма пред очите си", твърди Дийн Занук".

Мендес разказва, че няколко елемента са го убедили да се включи в проекта, започвайки със сценария. "Дейвид Селф беше направил няколко много умни добавки към романа в рисунки, но беше запазил простотата и силата на историята. В основата беше връзката баща/син, но това все пак е сериозен гангстерски филм, в последния митичен американски пейзаж — 30-те години на ХХ век, ерата на Депресията. Тогава човек все още е можел да се изгуби в огромните пространства на Америка…където са се издигали митичните златни градове, като Чикаго. Имахме огромно разнообразие от мисто на действие, на които да разкажем тази история. И линеен разказ с непрекъснато движение напред. И вълнуващ главен герой с неговия двойнствен морал."
Copyright © 2024 Dir.bg.