Кинообразите на Христос

07.04.2018 г.
Кинообразите на ХристосОт възникването на киното досега са заснети над 100 игрални филма, посветени по един или друг начин на Исус Христос. Той е възпяван, в него са се съмнявали, оплаквали са го, над него са се и присмивали. Да си спомним най-ярките екранни превъплъщения на Христос, ни предлага сайтът КиноПоиск:

1. Филм от 1898 г., късометражен (11 мин.) - "La vie et la passion de Jésus-Christ" ("Животът и страстите на Исус Христос")
Актьорът е французин - Брето (Bretteau), пресъздадени са 13 епизода от живота на Спасителя, от Поклонението на влъхвите до Възкресението. Самият образ е представен театрално и наподобява фокусник на сцена.

2. Филм от 1903 г., 44 мин. със същото заглавие се прожектира с голям успех в продължение на 22 години - до 1925 г. Продукцията отново е френска, в нея има 18 евангелски епизода, режисьори са Люсиан Нонге и Фердинан Зека. Някои от сцените впечатляват и днес, например ходенето на Исус по водата - благодарение на двойната експозиция дрехата му е полупрозрачна и през нея се виждат гребените на вълните, или епизодът "Възнесение" - Исус се откъсва от земята и бавно поема нагоре; подемникът се вижда в кадър, но за първите зрители на лентата това е било като истинско чудо. Не е известно кой изпълнява главната роля.

3. Филм от 1916 г. - "Нетърпимост" ("Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages", САЩ). Проследяват се 4 исторически епохи, 40 века в продължение на близо три часа и половина. Заедно с мащабните декори и експериментите с киноезика, водещи до въпросителни към сюжета, драмата се е провалила. Христос е изигран от британския актьор Хауърд Гей, работещ в САЩ, като в изграждането на образа не е допуснат психологизъм, Исус е сниман само в общ и среден план, камерата нито веднъж не показва очите му.

4. Филм от 1923 г. - "I.N.R.I." (Германия), акр. на "Исус Назаретски, Цар Юдейски". В ролята от нямата черно-бяла лента е украинският актьор Григорий Хмара, емигрирал в Германия. Половината от експресионистичния филм е изгубена, но в запазените копия се вижда, че евангелските акценти са разместени - няма притчи, чудеса не се извършват, фокус е революционната борба на еврейския народ срещу римското владичество... В образа на Мария Магдалена е съпругата на Хмара, датската звезда Аста Нилсен.

5. "Царят на царете" ("The King of Kings", САЩ, 1927 г.) - блокбъстър, счупил всички тогавашни рекорди по касови приходи. Сцената на възкресението в черно-белия филм е решена в цвят със системата Technicolor. Първите прожекции са предизвикали вълна от възмущение сред американските евреи, считащи сюжета за оскърбителен заради сцените (някои от които впоследствие изрязани), в които юдеите са свързани с разправата над Христос. Сред християните обаче, филмът се радва на дългогодишен успех. В ролята на Исус е английският актьор с артистично име Хенри Байрън Уорнър, работил в САЩ.

6. "Бен-Хур" (САЩ, 1959 г.) - в знаменития филм на Уилям Уайлър второстепенната роля на Исус е изпълнена от Клод Хийтър - лицето му така и не се появява в кадър, самият актьор не е кредитиран във филма. Камерата прескача от детайл на детайл - ръце, крака, рамене в общ план, като лицето на Спасителя не се показва на зрителя. Епичната приключенска драма леко се докосва до историята на Христос, без обаче тя да става част от филма.

7. "Евангелие по Матея" ("Il vangelo secondo Matteo", Италия - Франция 1964 г.) - неочаквано заглавие от режисьора Пиер Паоло Пазолини, който е атеист, марксист и хомосексуалист. Година преди излизането на филма дори е съден за оскърбяване на религиозни чувства. Въпреки това, имаме шедьовър, покорил не само набожните християни, но и хората несвързани с религията. Христос се изпълнява от непрофесионален актьор - испанския студент Енрике Ирасоки. Образът на Исус е като на истински революционер, представен с голяма реалистичност и много музика - от оратория на Бах до фолклорна музика. Филмът е с три номинации за Оскар (сценография, костюми и музика), с награда от екуменическото жури на фестивала във Венеция и други отличия.

8. "Най-великата история на света" ("The Greatest Story Ever Told", САЩ 1965 г.) - филм с 5 номинации за Оскар, в ролята на Христос е 36-годишната тогава шведска звезда Макс фон Сидов. "Постарах се да изобразя Сина Божий като един от нас", спомня си той.

9. "Млечният път" ("La voie lactée", Франция - Италия, 1969 г.), филм на считания за баща на сюрреализма в киното Луис Бунюел. Той с лека ръка решава въпроса, вълнувал християнския свят в продължение на столетия - смял ли се е Христос. Неговият Исус, изпълнен от френския актьор Бернар Верле, не само се смее, но и добре бяга, а проповедите си произнася като вицове.  Той не е главен герой в драмата-комедия, наградена от екуменическото жури на 19-ия фестивал в Берлин.

10. "Джони грабна пушката" ("Johnny Got His Gun", САЩ, 1971 г.) - военна драма, в която Христос се появява само в един епизод. Ранен войник вижда Спасителя в сън или в халюцинация и образът му е далеч от канона - Христос (Доналд Съдърланд) играе на карти с войниците, превръща водата във водка и се майтапи, че е научил този фокус по време на сватби. Настроението на сцените бързо се променя когато става ясно, че играчите са убити войници, очакващи влака за оня свят. Христос става машинист, чийто вик се слива със сирената на влака и концентрира трагедията на войната. Филмът взима голямата награда на журито в Кан, както и наградата на Фипресси.

11. Мюзикълът "Исус Христос Суперзвезда" (САЩ, 1973) е първа екранизация по едноименната рок опера на английския композитор Андрю Лойд Уебър, предизвикала обаче негодувание от страна на религиозната общественост въпреки своята илюстративност. Последните дни от живота на Христос (Тед Нийли) са представени със съвременни детайли: търговците от храма продават гранати, в израелската пустиня карат танкове, воините държат автомати и т.н. Самият Исус във филма не извършва чудеса и въпросът за неговата божественост остава отворен. Провокативна е и ролята на Юда, изпълнена от чернокожия актьор Карл Андерсън.

11. "Месията" ("Il messia", Италия, 1975) - това е последният филм на италианския класик Роберто Роселини, заснет две години преди смъртта му. В своята интерпретация на Христос режисьорът се опира на четирите евангелиета, като не оставя място за свръхестественото. Неговият Исус (в изпълнение на Пиер Мария Роси) е човечен, не извършва чудеса, но е образец за нравственост. На финала виждаме първата в историята на киното пиета - иконографското изобразяване на мъртвия Христос, лежащ върху коленете на Мария.

13. "Исус от Назарет" - италиано-британска телевизионна копродукция (ITC Films и RAI) от 1977 г. в две части, общо 6 часа и 22 минути. Режисира Франко Дзефирели, снимал под строгия надзор на Ватикана този образец на католическия прочит на Новия завет. В ролята на Христос е английският актьор Робърт Пауъл, чиито сини очи задълго се асоциират с образа на Спасителя. Той става и герой на масова продукция на сувенири.

14. "Последното изкушение на Христос" (1988 г., САЩ-Канада) предизвиква ожесточени спорове и протести с екранизацията на скандалния роман на гръцкия писател, поет и философ Никос Казандзакис. Филмът на католика Мартин Скорсезе повдига един от най-сложните въпроси на християнството, този за двойствената природа на Исус - като бог и като човек. Героят на 33-годишния тогава Уилем Дефо се поддава на съблазънта да изживее живот на простосмъртен. Той слиза от кръста, прави семейство с Мария Магдалена, обзавежда се с поколение, състарява се...

15. "Чудотворецът" е телевизионна копродукция Великобритания - Русия от 2000 г. Мултипликационният филм е направен от глинени фигурки в стилистиката на куклен реализъм, а Исус е озвучен от Рейф Файнс.

16. "Евангелието на Йоан" е тричасова канадско-британска продукция от 2003 г. ("The Visual Bible: The Gospel of John"), следваща Светото писание буква по буква във всеки кадър. Интерпретациите са издържани в максимална неутралност, така че да не засегнат никого. Образцов библейски филм, но без значение за киното. Разказан е зад кадър с гласа на Кристофър Плъмър, а в ролята на Христос е шотландският актьор от перуански произход, живеещ на Хаваите - Хенри Иън Кюсик.

17. "Страстите Христови" - знаменитият филм на Мел Гибсън от 2004 г. се фокусира в последните 12 часа от земния живот на Христос (в ролята - Джеймс Кавийзъл) и показва в най-големи детайли какво означава изкупване на човешки грехове. Българският актьор Христо Живков е в ролята на Йоан Богослов, а Христо Шопов се превъплъщава в Пилат Понтийски.

18. "Мария Магдалена" (2018 г.) е британо-австралийска историческа драма, като в ролята на Исус Христос е перуанецът Хоакин Финикс (на снимката най-горе). Снимките са осъществени в Италия през есента на 2016 г., като от тях датира и връзката между Финикс и американската актриса Руни Мара, играеща главната героиня.
Copyright © 2024 Dir.bg.