Кан подкрепя Тери Гилиъм, "Дон Кихот" е закриващ филм

30.04.2018 г.
Кан подкрепя Тери Гилиъм, В съвместна декларация, цитирана от The Wrap, днес шефовете на кинофестивала в Кан потвърдиха плановете му да прожектира дългоотлагания “The Man Who Killed Don Quixote” въпреки делото, заведено от португалския продуцент Паулу Бранко (на снимката вляво) с цел да блокира скрининга. Президентът на събитието Пиер Лескюр и Тиери Фремо, генерален делегат (артистичен директор и главен селекционер), заявиха: "Твърдо потвърждаваме, че сме категорично на страната на режисьорите и по-специално на Тери Гилиъм. В случая имаме проблем, предизвикан от действията на продуцент, който най-сетне показа истинското си лице по време на този казус и който ни заплаши чрез адвоката си с "унизително поражение".

Както е известно, Бранко бе привлечен към "Дон Кихот", но напусна след спорове по време на предпродукцията. На 25 април той е завел в съда дело срещу фестивала за забрана на показа на "Човекът, който уби Дон Кихот", а адвокатът му излезе с декларация, че Гилиъм трябва да получи разрешение от Бранко, за да пуска филма на екран. Очаква се съдията да вземе решение на 7 май, ден преди старта на фестивала (предишните очаквания бяха, че делото ще се проточи до средата на юни - бел.ред.).

В програмата на Кан лентата е предвидена за показ в нощта на закриването, 19 май, едновременно с разпространението му на 300 екрана във Франция.

Организаторите не се сдържаха и се нахвърлиха върху самия Бранко: "Тъй като г-н Бранко е много активен по медиите и в юридическата област, изглежда е необходимо да напомним за мотивите, които ни водеха към избора този филм. Адвокатът му Хуан Бранко (който е и син на Пауло Бранко - бел. ред.) изтъкна, че имиджът и репутацията на продуцента са изградени върху многобройните му появявания в Кан и върху близостта му до авторите, почитани от фестивала. Последното е вярно, което допринася за това да сме шокирани" - отбелязват Лескюр и Фремо с доза сарказъм. Те вкараха случая и в руслото на свободата на изразяване - "Би било поражение да се поддадем на заплахите", написаха двамата, като цитираха и факта, че "двама режисьори, поканени в официалната селекция, се намират под домашен арест в своите държави".

"По-важно от всякога е да помним, че артистите имат нужда да бъдат подкрепяни, не да бъдат атакувани. Такава е традицията на фестивала в Кан и такава и ще остане!", заявиха още Лескюр и Фремо.

От изданието The Wrap са потърсили за коментар Amazon Studios, които ще разпространяват филма в САЩ, но не са успели да получат бърз отговор.
Copyright © 2024 Dir.bg.