Собибор” с премиера у нас - единствено успешно бягство от концлагер

11.05.2018 г.
„Собибор” с премиера у нас - единствено успешно бягство от концлагерЕдинственият лагер на смъртта „Собибор”, организиран от нацистите в Полша през 1942-1943 г., от който успешно са избягали концлагеристи, е тема на новия руски филм в жанра военна драма.
Едноименният филм  ще има българска премиера на 17 май 2018 г. (четвъртък) в кино „Люмиер Лидл”, както и още две ексклузивни прожекции - на 19 и 20 май. България е част от световната премиера на филма след Полша, Русия и САЩ; предстоят премиери и в Германия и Израел.

Руски трейлър (41 сек.)

Тази година се отбелязват 75 години от масовото бягство от лагера на смъртта, който по лична заповед на Хайнрих Химлер е изцяло заличен, за да се скрие позорът от извършените престъпления.

Популярният руски актьор Константин Хабенский, познат от заглавия като „Дневна стража”, „Нощна стража”, Неуловим", "Z-та световна война" и „Ерата на първите”, прави режисьорския си дебют с продукцията. По негови думи, тя иска да отдаде почит на жертвите, намерили смъртта си в концентрационните лагери по време на Втората световна война. Той казва също, че няма претенции за създаване на документална картина на събитията, макар да се е придържал максимално до историческите факти.

Хабенский изпълнява и една от основните роли във филма – тази на Александър Печерский (1909-1990), който, въпреки всички ужаси в лагера, успява да вдигне духа на хората и да организира бягството на всички затворници.

Холивудската знаменитост Кристоф Ламбер пък е в образа на командира на лагера Карл Френзел, който според Хабенски има външния вид на вълк, но във филма личи и неговата уязвима страна - той също в известен смисъл е жертва на антисемитизма.

Собибор” рисува завладяваща, драматична и разтърсваща картина за силата на човешкия дух и жаждата за справедливост.

* * * * * * *

Историческа справка:
На 14 октомври 1943 г. близо 300 затворници под ръководството на съветския офицер, евреина Александър Печерский, въстават в концлагера "Собибор". Те убиват 12 надзиратели на СС  и масово се втурват в горите през минно поле. Голяма част от тях умират по пътя или са предадени от местното население. Едва около 50 от тях се спасяват.


Американски постер:
Copyright © 2023 Dir.bg.