Ларс фон Триер в Кан 7 години след скандала

15.05.2018 г.
Ларс фон Триер в Кан 7 години след скандалаСедем години, след като предизвика един от най-големите скандали в Кан, датският режисьор Ларс фон Триер представи новия си филм "Къщата, която Джак построи" извън конкурсната програма на фестивала. Той се стремеше да не привлича вниманието върху себе си след изявленията си през 2011 г., когато изрази симпатии към Хитлер по време на пресконференция за филма му "Меланхолия".

Сега режисьорът произнесе само няколко думи, докато изкачваше стъпалата пред Фестивалния дворец преди прожекцията на новия му филм:
"Надявам се зрителите да усетят, че "Къщата, която Джак построи" е малко по-различен от предишните ми филми. Да речем, че всичко е наред". Ларс бе аплодиран при влизането си в залата и след края на прожекцията.

Вижте трейлъра (2:43 мин. на английски език и с английски субтитри).

155-минутният драматичен хорър-трилър излиза на екран в България през есента тази година благодарение на Euro Films (преди това - на 29 ноември в Дания). Снимките са осъществени в Дания и Швеция с бюджет около 8.7 млн евро.
Мат Дилън е в образа на сериен убиец, а редица сцени са изпълнени с насилие - зрители побързаха да напуснат киносалона след една сцена, в която отрязват гърдите на жена или след друга, в която убиват деца...

Провокативният опус е разделен на 5 части, като всяка от тях проследява "инцидент", т.е. убийство. Филмът представя историята за Джак, кръстен "Г-н Съвършенство", който иска престъпленията му да са като произведения на изкуството. Зрителите постепенно научават какви са мислите му чрез разговорите му с непознат (Бруно Ганц). Серийният убиец първоначално изглежда смешен заради натрапчивата му мания за почистване; той кръстосва по пътищата със своя ван - на фона на хитовете на Дейвид Боуи. С напредването на действието, започва да доминира ужасът. Представени са сцени с мъчения, за кратко се споменава нацистка Германия (чрез кадри с германски самолети и дори с Хитлер, докато Джак пояснява кои са неговите "икони").

* * * * * * *

Тази година дирекцията на кинофестивала реши датският режисьор да се завърне в Кан, след като бе обявен преди време за "персона нон грата". Спечелил Златна палма през 2000 г. за "Танцьорка в мрака", след 2011 г. фон Триер не бе канен повече на Кроазет.

Без да коментира сегашната си покана си в Кан, той изрази съжалението си по повод изказването си преди седем години:
"Никога не съм бил и няма да бъда нацист", каза неотдавна той пред в. "Политикен", докато получаваше датска награда в областта на културата. - "За мен ужасните последствия от въпросната пресконференция са свързани с няколко тревожни години. Случилото се ме научи да съм бдителен, когато се изказвам."

Постер на "The House That Jack Built"
Copyright © 2024 Dir.bg.