Земекис подхваща "Вещиците" на Роалд Дал

20.06.2018 г.
Земекис подхваща Носителят на "Оскар" Робърт Земекис, чийто най-нов филм предстои да видим у нас през януари догодина ("Добре дошли в Марвен"), е в последната фаза на преговорите си с Warner Bros. за режисурата на "Вeщиците" - екранизация на класическата детска книжка от 1983 г. в жанра "готическо фентъзи" на уелския писател Роалд Дал.

Според източници на "Варайъти", Земекис ще напише и сценарната адаптация, а едновременно с това ще бъде и продуцент през фирмата си "ImageMovers" заедно със своя партньор в нея Джак Рапки.

Сред останалите продуценти са имена като Алфонсо Куарон и Гийермо дел Торо, който бе първи вариант за режисурата, но отпадна поради разминаване в графиците.

Предишна екранизация на романа е осъществена също от Warner през 1990 г. с участието на Анджелика Хюстън (на снимката отдолу).

В България са прожектирани няколко екранизации по творби на Дал, сред които "Добрият великан" (2016, на Спилбърг за Walt Disney), "Чарли и шоколадовата фабрика" (2005, на Тим Бъртън за Warner Bros.) и "Матилда" (1996, на Дани ДеВито за TriStar Pictures). Писателят е и сценарист на филма за Джеймс Бонд "Човек живее само два пъти" (1967), където разработва Иън Флеминг - филмът излезе у нас на DVD през 2013 г.

В сюжета на книгата, 7-годишно момче се сблъсква с истински вещици, след като осиротява. То е превърнато от тях в мишка, но се противопоставя на заговора им да премахнат от Англия всички деца...
Според източниците, Земекис ще се придържа много по-плътно до оригиналния текст, отколкото адаптацията на сценариста Алън Скот и режисьора Никълъс Роуг във версията от 1990 г.

Warner Bros. отдавна ухажват Земекис, например по съвместния си проект с DC Entertainmen "Светкавицата" ("The Flash") с Езра Милър и Били Крудъп, за който все не успяват да намерят режисьор. Земекис обаче отиде при Universal с "Добре дошли в Марвен" - дори това не обезсърчи хората на Уорнър. През последните години мейкърът на "Форест Гъмп" се ориентира към сериозни драми като "Полет" (2012), "Съюзени" (2016) и споменатия предстоящ филм, като проявява по-слаб интерес към блокбъстърите, направили го известен в началото на кариерата му. "Вещиците" биха маркирали завръщане към семейната аудитория от сорта на франчайза "Завръщане в бъдещето" или "Кой натопи заека Роджър", които всъщност го направиха един от най-големите режисьори на Холивуд.
Copyright © 2024 Dir.bg.