CineLibri-4 през октомври

21.06.2018 г.
CineLibri-4 през октомвриЧетвъртото издание на кино-литературния фестивал "CineLibri" ще се проведе от 11 до 24 октомври 2018 г., съобщиха от софийското издателство "Колибри". Форумът ще представи над 300 прожекции, 40 филма с национални премиери,  много специални гости, събития и емоции.

Фестивалът тази година ще обърне специално внимание на любовта във всичките й форми, като мотото му е "Любов между редовете".

Специален гост е 70-годишният английски белетрист, драматург, сценарист, продуцент и музикант Иън Макюън (Ian McEwan), който е и рожденик днес, носител на Ордена на Британската империя за заслугите му към литературата. Много от книгите му имат филмови адаптации, по-известни от които у нас са "Изкупление" (2007, на която е и изпълнителен продуцент) и "Силата на любовта" (2004, асоцииран продуцент). Само през миналата година са филмирани три от неговите най-ярки произведения: романтичната драма „На плажа Чезъл“ ("On Chesil Beach", реж. Доминик Кук), на която е и сценарист и в която играе Сърша Ронан, драмата „Законът за детето“ ("The Children Act", реж. Ричард Еър), на която също е сценарист и в която играят Ема Томпсън и Стенли Тучи, както и телевизионната драма на BBC „Дете във времето“ ("The Child in Time", реж. Джулиън Фарино) с Бенедикт Къмбърбач и Кели Макдоналд.



В рамките на CineLibri 2018, българските зрители ще могат да видят някои от тези екранизации по романи на Макюън - сред специалните фестивални премиери през октомври ще бъдат „На плажа Чезъл“ и „Законът за детето“, които след това ще бъдат пуснати и в комерсиално киноразпространение в България.

В киното, Макюън е работил с Антъни Хопкинс, Изабела Роселини, Ема Томпсън, Кийра Найтли, Джеймс Макавой, Сърша Ронан, Даниел Крейг, Хелън Мирън, Рупърт Евърет и други световноизвестни актьори.

Откриването на фестивала на 10 октомври в зала 1 на НДК в София се очаква да се превърне от официална церемония в грандиозно шоу. Писателят ще се срещне с читатели и зрители, но и ще получи Почетна награда за изключителен принос към съвременната проза и нейните елегантни превъплъщения на екрана. Макюън ще бъде удостоен и с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет.
Copyright © 2024 Dir.bg.