"Белият Олеандър" - за актьорския състав

АЛИСЪН ЛОУМАН (Астрид Магнъсън) е избрана за ролята след кастинг на 400 млади актриси из цялата страна. В момента работи с режисьора Ридли Скот във филма Matchstick Men, заедно с носителите на “Оскар” Никълъс Кейдж и Сам Рокуел. Участва в телевизионния сериал “Пасадена”. Още на 10 години Лоуман се качва на сцената. На 11 години печели театрална награда за най-добра актриса на “Desert Theater League” за ролята си в “Ани”.
Приета е в програмата Cap 21 на Ню Йоркския Университет по изкуствата, но вместо това Лоуман се премества в Лос Анджелис в преследване на актьорска кариера. Учи един семестър в Кралската Академия по Изящни изкуства в Лондон.
 

РОБИН РАЙТ ПЕН (Стар) прави филмовия си дебют в култовата класика The Princess Bride, и оттогава се утвърждава като една от една от най-интересните и разностранни актриси. Участието й в бокс офис хита “Форест Гъмп” с Том Ханкс и донася номинация “Златен глобус” за най-добра поддържаща роля.
През 1997, актрисата получава престижно признание за главните роли  в два филма:  “Тя е толкова прекрасна” (с участието на Шон Пен и Джон Траволта) което й носи номинация на актьорската гилдия за най-добра женска роля. и “Loved” (с участието на Уилиям Хърт), който прави премиерата си по време на филмовия фестивал в Торонто, и който й донася наградата за най-добра женска роля на Сиатълския филмов фестивал и номинация за награда “Independent Spirit”.
Други нейни участия включват такива филми като “Клетвата”, “Неуязвимия” на Шиамалан с Брус Уилис и Самюъл Джексън. Участва още във филма  “Писмо в бутилка” с Кевин Костнър и Пол Нюман на режисьора Луис Мандоки; независимата продукция “Хърли Бърли” на режисьора Антъни Дрейзън с Шон Пен, Кевин Спейси и Мег Райън;  How to Kill Your Neighbor’s Dog, с участието на Кенет Брана и Лин Редгрейв, с режисьор Майкъл Калеснико и продуцент Робърт Редфорд; изиграва главната роля в “Мол Фландърс” по романа Даниел Дефо.  
Снима се още в “Играчки” на режисьора Бари Левинсън; The Playboys, State of Grace, The Crossing Guard, с режисьор Шон Пен и Denial  с участието на Джейсън Патрик.


МИШЕЛ ПФАЙФЪР (Ингрид Магнусън) е носител на три номинации на американската филмова академия – две за най-добра женска роля в “Поле на любовта” и “Великолепните братя Бейкър”, и трета за най-добра поддържаща роля в “Опасни връзки”, където се превъплъщава в Мадам де Тюрвел.  
Участието й в “Великолепните братя Бейкър” и донася и наградата “Златен Глобус”, а участието й ”Невинни години”, Love Field, “Франки и Джони”, “Руска къща”  и ”Омъжена за мафията” и носят номинации “Златен Глобус”
Сред най новите филми на Мишел Пфайфър са I Am Sam, с Шон Пен и летния хит “Прозрачно минало”, с Харисън Форд.  
Преди да се отправи към Холивуд, за да учи актьорско изкуство, мис “Orange County”, работи в местен супермаркет. Първите й изяви са в телевизионното шоу Delta House и Fantasy Island, и малки продукции като The Hollywood Knights.  Актрисата добива популярност с участието си в продължението на мюзикъла “Брилянтин 2”, роля която и носи номинация за най-добра изгряваща звезда.
Като съпруга на “Белязания”  Тони Монтана (Ал Пачино), Пфайфър прави незабравимо впечатления с зашеметяващата си красота и стил. От този момент нататък тя е сред най-уважаваните актриси от ранга на най-високо платените звезди на Холивуд и се снима с партньори като Брус Уилис, Джордж Клуни, Робърт Редфорд, Джак Никълсън и Шон Конъри.
Филмографията на актрисата включва The Story of Us, Да бъдеш Джон Малкович, Сън в лятна нощ, Един прекрасен ден, To Gillian on her 37th Birthday, Поверително и лично, Опасен ум, Вълк, Батман се завръща, Вещиците на Йистуик, Текила Сънрайз, Sweet Liberty and Ladyhawke.


РЕНЕ ЗЕЛУЕГЪР (Клеър Ричардс)
Едно от най-новите й участия е въплъщението й в международния хит романтичната комедия “Дневникът на Бриджит Джоунс” с участието на Хю Грант и Колин Фърт.  През 2000 година грабва статуетката “Златен глобус” за най-добра женска роля в комедията на Нийл Лабут “Сестра Бети” с участието на Морган Фрийман и Крис Рок.  
Превъплъщението й в носителя на множество награди “Джери Магуайър” с участието на Том Круз оставя критиката смаяна и очарована. Списание Ревю я обявява за най-добра новоизграваща звезда на 1996 година за същата роля.
Участва още в “Аз, моя милост и Айрин” на братя Фарел, с Джим Кери; One True Thing, с Мерил Стрийп и Уилиам Хърт; A Price Above Rubies; Liar; Reality Bites, под режисурата на Бен Стилър и  Love and a .45.
Ролята й в независимата продукция The Whole Wide World, създаден по действителен случай от ерата на депресията, й донася награда за най-добра женска роля по време на филмовия фестивал Mar del Plata.
Бързото израстване в актьорската кариера на Зелуегър е повече от неочаквано, имайки предвид, че тя се записва в театралната школа на Тексаския Университет, само за да осигури дипломирането си със специалност литература. След участието й в телевизионни проекти като A Taste for Killing и класическия сериал Shake, Rattle and Rock, тя прави филмовия си дебют на голям екран във филма на режисьора Ричард Линклейтър Dazed and Confused.  
Предстоящи нейни проекти включват “Чикаго” заедно с Катрин Зита Джоунс и Ричард Гиър, “Студената планина” с Джъд Лоу и Никол Кидман и Down With Love, с Юън Макгрегър и Дейвид Хайд Пиърс.


За ролята в “Спешно отделение” актьорът НОА УАЙЛИ (Марк Ричардс) има цели пет номинации “Еми”, три номинации “Златен глобус” за най-добра поддържаща роля в сериал, мини сериал или телевизионен филм. През 2001 година печели наградата TV Guide за най добра поддържаща роля в драматичен сериал.
“Ноа е голям професионалист и изключително талантлив актьор” – споделя изпълнителния продуцент на “Спешно отделение” Джон Уелс, който преди 8 години избира Ноа за ролята на младия и чувствителен доктор Картър. “Още от първия ден той е душата на “Спешно отделение”. Успехът на сериала не би бил възможен без участието на Ноа.” Роден в Холивуд, Калифорния, актьорът има 6 братя и сестри. След последната година в гимназията Ноа развива интерес към актьорската игра и се включва в театралната програма на Northwestern University. След дипломирането си, той се настанява в апартамент на “Холивуд Булевард” и започва да учи актьорство с помощта на Лари Мос.
Дебют в киното прави с филма Crooked Hearts, следва участие в “Доблестни мъже” с Том Круз и Джак Никълсън. Големият пробив за Ноа идва с решението му да се яви на кастинга за “Спешно отделение”, въпреки нежеланието му да поема петгодишен ангажимент в сериал. Оттогава, въпреки претоварения график на сериала филмовата му кариера процъфтява. Сред новите му филми са “Достатъчно” с участието на Дженифър Лопес; “Пиратите от силиконовата долина”; независимата продукция The Myth of Fingerprints с Рой Шнайдър и Блайт Данър.  
Уайли посвещава голяма част от свободното си време на международната неправителствена организация “Докторите на света”, както и на работата си като клен на Съвета за спазване на човешки права. Обича спорта, пътешествията, фотографията и ходенето на кино. Живее със съпругата си, гримьорката Трейси Уайли.
Copyright © 2024 Dir.bg.