Питър Динклидж екранизира "Румпелщилцхен" със Sony

30.07.2018 г.
Питър Динклидж екранизира 49-годишният носител на "Златен глобус" Питър Динклидж ще продуцира за голям екран съвместно с Дейвид Гинсбърг приказката на братя Грим "Румпелщилцхен" ("Rumpelstilzchen"), публикувана в колекцията им от 1812 г. Англоезичното заглавие е "Rumpelstiltskin". Динклидж преговаря със Sony и за главна роля в проекта.

Сценарият се пише от Патрик Нес, станал популярен с фентъзито "Часът на чудовището" на Байона. Изпълнителен продуцент е Карен Розенфелт, дъщеря на бившия шеф на MGM Франк Розенфелт и бивша служителка на Paramount Pictures.

Лентата е на предварителен етап от разработването си, като Сони и Динклидж са движещите фактори по реализацията й. В немската приказка се разказва за мелничар, който се похвалил на краля, че дъщеря му може да изпреде злато от слама. Кралят затваря момичето в стая, пълна със слама, и очаква златото до сутринта - иначе ще й отреже главата. Тя, разбира се, не умее да прави такова нещо и изпада в безизходица, но от нищото се появява джуджето Румпелщилцхен, което й предлага помощта си. Девойката му се отблагодарява с огърлица, след това и с пръстен, но кралят иска още и още... Когато не й останало нищо, джуджето си поискало за награда нейното бъдещо първо дете. Кралят се жени за момичето, което ражда син - и джуджето пристига за наградата си.

Кралицата го моли да й остави детето, при което Румпелщилцхен й поставя условие: ако отгатне името му за три дни, ще й остави бебето. Пратеници на кралицата се захващат да издирват редки имена из цялата страна, докато един от тях случайно подслушал самото джудже да пее, като произнася името си.

Засега няма информация дали сценарият ще се придържа към оригинала или ще предложи нова история за злото джудже. Не се изключва Сони да тръгне по пътя на Дисни в "Господарка на злото", които  се отдалечиха от "Спящата красавица" на Шарл Перо и създадоха нееднозначен образ.

"Румпелщилцхен" неведнъж присъства в киното и телевизията. В сериала "Имало едно време" персонажът бе изигран от Робърт Карлайл, а в анимацията "Шрек завинаги" той бе главният злодей.

Питър Динклидж играе във фантастиката "I Think We're Alone Now" за последните двама души на Земята, която и продуцира и която излиза в американско разпространение през "Momentum Pictures" след 6 седмици с участието още на Ел Фанинг, Шарлот Генсбур и Пол Джиамати. През есента по HBO излиза и телевизионният му филм, биографична драма - "My Dinner with Hervé" за последните дни от живота на френската тв звезда и художник Ерве Жан-Пиер Вилшез (1943-1993), в която на Динклидж партнират Анди Гарсия и Джейми Дорнан. В скоро време актьорът с нисък ръст започва снимки и в драмата на Брад Андерсън "Джуджето" ("The Dwarf"), зад която стои студиото "Das Films" на Срирам Дас.
Copyright © 2024 Dir.bg.