„Ромео и Жулиета“ на Франко Дзефирели с 50 г. юбилей

08. 10. 2018 г.
„Ромео и Жулиета“ на Франко Дзефирели с 50 г. юбилейТова безспорно е най-екранизираното произведение на Уилям Шекспир, но филмът на Франко Дзефирели е най-успешната версия на класическата трагедия. Навършиха се 50 години от премиерата му и по този повод звездите във филма Ленърд Уайтинг и Оливия Хъси разказаха спомени от снимачния процес.

Навремето всички били убедени, че двамата са наистина влюбени един в друг. Поне така изглеждат на екрана. „Не съм имала връзка с друг мъж преди този филм“, разказва Хъси. „Двамата с Ленърд само се държахме за ръце и се целувахме. Мислехме, че сме гаджета, но бяхме прекалено млади“.

Уайтинг казва, че за първи път вижда своята бъдеща Жулиета на прослушване за ролята. „Никой не вярва в любовта от пръв поглед, но Оливия беше абсолютно неустоима, като огромна сметанова торта“, смее се той.

За успеха на филма допринася факта, че актьорите са почти на възрастта на героите на Шекспир, което се случва за първи път в киното. По време на снимките Ленърд е на 17, а Оливия – едва на 15. Но благодарение на майсторството на Дзефирели, за когото актрисата казва, че не е искала да работи с друг режисьор след това, двамата наистина успяват да пресъздадат страст, която за самите тях по това време е била непозната.

Ромео и Жулиета“ получава четири номинации за „Оскар“ и печели статуетките за операторско майсторство и костюми. На невероятен успех се радва и музиката от филма, дело на Нино Рота, а любовната тема покорява върховете на класациите.
Copyright © 2024 Dir.bg.