Продуцентът Арнолд Копелсън почина

09. 10. 2018 г.
Продуцентът Арнолд Копелсън починаАрнолд Копелсън, продуцент на безкрайно много хитове, сред които „Взвод“ и „Беглецът“, почина на 83 години в своя дом в Бевърли Хилс. Тъжната новина съобщи съпругата му Ани Копелсън, с която са и бизнес партньори в продължение на 42 години.

Кариерата на Копелсън започва още през 70-те, а през 2007 г. той е избран в борда на директорите на CBS Corp. „Арнолд беше човек с изключителен талант, чийто постижения ще бъдат запомнени за години напред. Той, разбира се, беше безкрайно отдаден член на борда на CBS в продължение на повече от 10 години. Изказваме съболезнования на Ани и неговото семейство“, се казва в официалното изявление на телевизионния канал.

След като завършва право в университета в Ню Йорк, бъдещият уважаван продуцент започва кариера като адвокат, а повечето му клиенти са част от шоубизнеса. Така Копелсън решава да се занимава с продажба на права в киното и телевизията. Със своята бъдеща съпруга Ани той основава компания през 1972 г., която е сред първите, специализирала се в продуцирането на независими продукции.

Именно един такъв независим филм е големият продуцентски пробив на Копелсън. Комедията „Porky’s” ("При Порки") става изненадващ касов хит през 1981 г. и разнася славата му. През следващите години продуцентът е в основата на поредица от хитове. Сред тях се откроява шедьовърът на Оливър Стоун „Взвод“, спечелил четири награди „Оскар“, като една от статуетките - за най-добър филм - е за самия Копелсън. Други негови успешни филми са „Пропадане“, „Беглецът“ и „Седем“.

Copyright © 2024 Dir.bg.