Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари” с прожекция на Киномания

21.11.2018 г.
„Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари” с прожекция на КиноманияПровокативната копродукция с българско участие, спечелила Голямата награда „Кристален глобус” и наградата на “Europa Cinemas” на фестивала в Карлови Вари - „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”, ще може да бъде гледана от почитателите на фестивала Киномания в София. Прожекцията в кино „Люмиер Лидл” е на 29 ноември, четвъртък от 19:00 часа и за нея специално пристига режисьорът Раду Жуде.

Англоезичното заглавие е "I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians", а в оригинал - "Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari". В жанра комедийна драма, 140-минутният филм на румънски език разчита на продуценти и от Германия, Франция и Чехия. Освен фестивални участия, филмът се разпространява комерсиално в Румъния от 28 септември 2018 г.

Дългото заглавие на филма всъщност са думите, изречени пред Министерския съвет в Румъния през лятото на 1941 г., когато започва етническото прочистване на Източния фронт. Филмът се опитва да разсъждава върху това изявление.
Тогава румънската армия избива в Одеса близо 20 000 евреи.

В наши дни една млада театрална режисьорка иска да постави спектакъл по този мрачен епизод от историята, като направи възстановка пред широка публика на обществено място, но непрекъснато среща пречки както от властите, така и от местните жители...

За филма си Раду Жуде казва: „Припомняйки си мрачната ни история, взорът ни назад се пълни с онзи ужас, с който ангелът на историята на Уолтър Бенжамин гледа към миналото. Там, където ние виждаме верига от събития, той вижда една единствена катастрофа, която трупа развалини върху развалини и ги стоварва в краката му”.

Продуцентът от българска страна Росица Вълканова нарече филма „зловещо актуален навсякъде, където популизмът набира скорост”, както и „зов за събуждане” . А Джеф Андрю от "Time Out Film Guide" (поредицата книги 1991-2010, днес уеб сайт) пише за него в свое ревю: „С присъщия си обстоен, духовит и киномански подход в изследването на неудобните връзки между миналото и настоящето, Жуде постига ободряващо с политическата си некоректност повествование. Той не пропуска да отдаде почит на кумирите си – ранния Годар и Миклош Янчо. Сериозно постижение!”

Раду Жуде вече има „Сребърна мечка” от Берлинале отново за филм, копродукция с България. През 2015 г. той получава престижната награда за румъно-българо-чешката копродукция „Аферим!” (2015, черно-бял), на който български продуцент също е Росица Вълканова.


Copyright © 2024 Dir.bg.