Френският проект на Уес Андерсън с бурно развитие

25.12.2018 г.
Френският проект на Уес Андерсън с бурно развитиеПроектът на Уес Андерсън за следвоенна Франция, за който съобщихме през август, се развива по-бързо от очакваното и снимките текат от ноември насам в град Ангулем. Макар американският режисьор да живее в Париж, десетият му пълнометражен филм ще бъде първият, поставен там като сценография (художник - американецът Адам Стокхаузен). Заглавието на романтичната драмедия е "The French Dispatch" (в свободен превод - "Френска депеша") и изданието IndieWire предлага кратък синопсис: "любовно писмо до журналистите в атмосферата на офис на американски вестник в Париж от 20-и век, с три сюжетни линии". В първоначалните слухове се говореше, че става въпрос за мюзикъл.

Новината от събота е влизането на Сърша Ронан в каста, което ще отбележи втората й работа с Андерсън след "Гранд Хотел Будапеща" (2014). Това стана ясно от нейно интервю, дадено пред гласуващите за Оскарите в Ню Йорк заедно с режисьора на "Кралицата на Шотландия" Джоузи Рурк. Трикратно номинираната за "Оскар" нюйоркска актриса е поредната звезда в "The French Dispatch" след традиционно работещите с Андерсън Бил Мъри (двамата са на снимката), Франсис Макдорманд и Тилда Суинтън плюс новопривлечените от него Бенисио Дел Торо, Джефри Райт и Тимъти Шаламей. Според "Esquire", възможно е да участват още Натали Портман и Леа Сейду, говори се и за Матийо Амалрик.

Наблюдателите смятат, че бъдещият филм ще е резонанс на медийния хаос в света; въпреки че филмите на Андерсън са сравнително аполитични, последният му - "Островът на кучетата" - предложи някои актуални теми. Въэзможно е режисьорът и сценарист отново да направи нещо подобно: новият филм да отразява съвременния социален и политически пейзаж, без директно да навлиза в него.

Вече се предполага, че филмът ще излезе не през 2020 година, а че премиерата му ще бъде още през май 2019 на фестивала в Кан. Това би означавало комерсиално разпространение в кината най-късно до есента на същата година. Финансирането на продукцията е независимо - от страна на обичайния спонсор на Андерсън, милиардера Стивън Рейлс, през продуцентската му компания "Indian Paintbrush". Тъй като тя е дългосрочно обвързана с "Fox Searchlight Pictures", то Фокс най-вероятно ще бъде и разпространител в САЩ.

От интерес за феновете на инди киното ще бъде и работата на Сърша Ронан с Тимъти Шаламей. Двамата си партнираха първо в "Lady Bird" на Грета Гъруиг, а скоро завършиха снимките и в следващия й филм - "Малки жени". Ронан отбеляза успешна 2018 година, след като по кината излязоха три силни филма с нея - "На плажа Чезъл" и "Чайка" от месец май, "Кралицата на Шотландия" от декември.
Copyright © 2024 Dir.bg.