Почина актьорът Иван Ласкин

06.01.2019 г.
Почина актьорът Иван ЛаскинНа 48-годишна възраст си отиде актьорът от театъра и киното, както и продуцент - Иван Ласкин. Той е играл на сцените на повечето софийски театри, най-вече в театър "Българска армия". Известен е с ролите си на Клавдио ("Много шум за нищо", Макбет, Дон Педро, Ромео, Бенволио, Антифол („Мяра според мяра”), Брик („Котка върху горещ ламаринен покрив” – Т. Уилямс), Иванов („Таня, Тяня” – О. Мухина), Робърт Дъдли („Елизабет или кралицата девственица” – К. Симеон), Уърдинг („Колко е важно да бъдеш сериозен” – О. Уайлд), Джон Фрийман („Четвъртата сестра” – Я. Гловацки), Мъжът („Без контрол” – Д. Шпиро), Кудимов („По-големият син” – Ал. Вампилов), както и в постановки като „Ромео и Жулиета”, „Комедия от грешки” и др.

Като продуцент подпомага развитието на млади таланти у нас, журира и Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“ в Тополовград.

В киното е известен с ролите си в "Най-важните неща" (2001) на Иван Андонов, "Отвъд чертата" (2003) на Илия Добрев и "Стъклената река" (2009) на Станимир Трифонов. Участва и в чуждестранни филмови продукции - над 20 в периода 1989-2007 г.

Сред телевизионните му роли са тези в сериалите "Васко да Гама от село Рупча" (1986), "Магьосници" (1999), "Дунав мост" (1999), "Хайка за вълци" (2000). Работи още като сценарист, продуцент и автор на клипове, носител е на национални награди.

През април 2017 г. Ласкин влезе в гейм шоуто "Аз обичам България" по NOVA, а през есента на същата година участва за кратко в риалити шоуто "Фермата" по bTV. През 2013 г. участва в съботното токшоу "Какво искат жените", през 2012 г. участва и в кулинарното шоу "Черешката на тортата" по NOVA. През 2011 г. прави специална рубрика на старта на публицистичното предаване на Люба Кулезич "Насреща" по TV7 (април 2011 г.). Гостува във "Вечерното шоу на Азис" (април 2008 г. по TV2), "Dikoff" (юни 2014 г. по NOVA) и много други. Той споделя, че обожава територията на България, но мрази всичко останало в нея. Най-много го дразни манталитетът на хората, агресията и негативизма им - споделя, че никой не забелязва постиженията на ближния, а само гледа да го дърпа надолу. За него политиката и управлението на страната ни са "миш-маш", а „шуробаджанащината ще ни съсипе”. Актьорът не крие, че се е изкушавал да влезе в политиката, но го е хванало страх да не се повлече по грешния начин на управление. За себе Ласкин твърди, че е щастлив в професионално отношение, но според него и в киното се краде не по-малко от политиката. Иван Ласкин има арменско потекло и има роднини в САЩ, дори чичо му е режисьор в Холивуд, но въпреки това така и не се е престрашил да опита късмета си там.

Наричан „лошото момче“ на театъра, Ласкин участва и с редица интервюта по националните телевизии с възгледите си за новото време, в което живеем. През юни 2009 г. той получи и "Златен скункс" от предаването "Господари на ефира" по повод скандала, който предизвика по време на церемонията по връчването на театралните награди „Аскеер”.

„Иван е прекрасен и аз го обичам. Искам да не ни се бъркат в живота. До гуша ни дойде”, заяви през октомври 2009 г. неговата партньорка в живота Александра Сърчаджиева. От връзката си с нея Ласкин има дъщеря, има и по-голяма дъщеря от предишния си брак с актрисата Мирослава Гоговска.

През последните години Ласкин казваше, че пише поеми и есета, но си отиде преди да ги събере в книга.
Copyright © 2024 Dir.bg.