Обрат: съдът отхвърли иск срещу Харви Уайнстийн за сексуален тормоз

10.01.2019 г.
Обрат: съдът отхвърли иск срещу Харви Уайнстийн за сексуален тормозСлед предизвикалата чутовен скандал публикация във вестник Ню Йорк Таймс от 5 октомври 2017 г. с твърдения за сексуални посегателства от страна на Харви Уайнстийн спрямо колежки, сътруднички и актриси, светът следеше с интерес развитието на случая. Междувременно Уайнстийн загуби компанията си, съпругата си и реномето си.

Вчера обаче стана известно, че калифорнийски съд е отхвърлил иска срещу него, заведен от Ашли Джъд. Съдията все пак подсказа на ищцата, че би могла да заведе иск за клевета с мотива, че Уайнстийн е саботирал кариерата й - той я очернил пред колеги, когато тя е отблъснала сексуалните му домогвания. Джъд даде пример, че така режисьорът Питър Джаксън се е отказал да я включи във "Властелинът на пръстените: Двете кули" (2002 г.). През 2017 г. Джаксън потвърди, че в разговор Уайнстийн го е предупредил, че актрисата е "кошмарна" за работа. Уайнстийн, от своя страна, отрече да се е намесвал в кастинга на Джаксън.

Загубеното от Джъд дело представлява възобновено предишно дело, след като щатският закон в Калифорния се измени, а първоначалният й иск бе също отхвърлен от съдия Гутиерес миналия септември във федералния съд на Лос Анджелис. Промяната в закона, третиращ сексуални посегателства на работното място, е бил променен така, че да обхваща режисьорите и продуцентите, но по изявление на съдията тази промяна не може да се приложи с обратна сила спрямо делото на Джъд.

На продуцента предстои още едно аналогично дело - в Ню Йорк по-късно тази година. Той има общо 5 обвинения в сексуален тормоз, включително изнасилване. Уайнстийн отрича обвиненията.

Адвокатът на Ашли Джъд - Тиодор Бутрус заяви, че решението на съда няма да попречи на актрисата да предяви още много искове. "Имаме още 3 други иска, на които съдът даде ход", уточни той.

Адвокатът на Харви Уайнстийн - Филис Къпфърстийн приветства решението на съда. "От началото твърдим, че това обвинение е несправедливо и се радваме, че и съдът видя това. Убедени сме, че ще спечелим и останалите дела, заведени от нея /Джъд/".
Copyright © 2024 Dir.bg.