Домът на киното ще..."/> Кино

4 дни на аржентинското кино в София с 10 заглавия

03.02.2019 г.
4 дни на аржентинското кино в София с 10 заглавияОт 7 до 10 февруари 2019 г. Домът на киното ще бъде домакин на Дни на Аржентинското кино. Десет заглавия от последните години ни канят на увлекателно пътуване през дръзкия, драматичен и разнообразен съвременен аржентински кинопейзаж.

Афишът включва 10 предложения - едни от най-награждаваните филми, най-известните режисьори и най-популярните актьори в третата най-развита кинематография на Латинска Америка.

Какви са първите асоциации при споменаването на 44-милионна Аржентина? Небостъргачите на Буенос Айрес, екзотиката на Ушуая или красотите на националните паркове? Каквото и да е, тази южноамериканска страна остава недостатъчно позната у нас. Ретроспективата ще помогне на зрителите да се ориентират в една богата култура, в историята и днешния ден на една страна, обитавана от хора с различен етнос и произход, които обаче се вълнуват от същите общочовешки проблеми: любов, достойнство, стремеж към успех...

И разбира се, ще има танго, футбол и вино! Събитието се организира с подкрепата на Посолството на Република Аржентина у нас.

Програма на минифестивала:

7 февруари, четвъртък

18:00 ч. "Танго в Париж: Спомени за Астор Пиацола" / "Tango en París. Recuerdos de Astor Piazzolla" - документален, 2017 г., реж. Родриго Вила - Официално откриване
Действието се развива преди четири десетилетия в Латинския квартал в Париж, където домът на младото семейство Хосе и Жаклин Понс се е превърнал в притегателен център за много известни аржентински и френски артисти. Там започва и дългогодишното искрено приятелство на домакина с големия Астор Пиацола (1921-1992). Понс записва много от техните срещи, изпълнени с музика и увлекателни истории - тези уникални кадри се показват публично за първи път! Филмът включва лична кореспонденция и фотографии от епохата, което го прави рядко свидетелство за живота и съдбата на един от най-великите майстори на тангото.

20:30 ч. "Последният Елвис" / "El último Elvis" - драма, музикален, 2012 г., реж. Армандо Бо
Дундестият Карлос Гутиерес е от Буенос Айрес и е имитатор на Елвис Пресли. Той не е доволен от живота си - работа на поточна линия в завод, развличане на феновете, развод със съпругата... Един трагичен инцидент ще го накара най-сетне да поеме отговорности в истинския живот и да преподреди приоритетите си.
Аржентинският актьор Джон Макинърни, родом от гр. Ла Плата, е великолепен не само като имитатор на краля на рокендрола, но и като обикновен човек, чиято мания е на път да го обсеби напълно.
Филмът е носител на 6 награди и 3 номинации на Аржентинската филмова академия през 2012 година и на Специалната награда на журито на София Филм Фест 2013 г., получи отличия от фестивалите в Сан Себастиан, Сънданс, Цюрих и Бомбай.

8 февруари, петък

19:00 ч. "Вино за крадене" / "Vino Para Robar" - криминална комедия, 2013 г., реж. Ариел Виноград
Двама опитни обирджии се запознават, докато се опитват да откраднат старинен предмет от музей. Въпреки съперничеството си, те са принудени по-късно да се съюзят, за да задигнат бутилка уникално вино от трезор в Мендоса. Оказва се обаче, че нищо не е, каквото изглежда...

21:00 ч. "Белият слон" / "Elefante blanco" - драма, 2012 г., реж. Пабло Траперо (копродукция с Испания и Франция)
Хулиан и Никола се трудят неуморно, за да помагат на хората, живеещи в бедно предградие на Буенос Айрес. Тяхната мечта е да довършат строежа на болница, изоставена преди години. Единствената им опора е Лусиана, млада и непокорна служителка в социалните служби.
Филмът е в официалната селекция „Особен поглед” на фестивала в Кан 2012 г. и е носител на Голямата награда на журито от фестивала в Квебек през септември същата година.

9 февруари, събота

11:30 ч. "Джаги" / "Metegol" - приключенска семейна анимация (за деца), 2013 г., реж. Хуан Хосе Кампанела (копродукция с Испания)
Всичко изглежда добре за Амадео, срамежлив, но талантлив играч на футбол на маса, който е влюбен в приятелката си от детинство, свободолюбивата Лара. Истинските неприятности започват, когато Флаш, най-добрият футболист на света, се връща за да отмъсти и да превърне малкото градче в супермодерен стадион. Когато Лара е отвлечена, Амадео получава неочаквана помощ от фигурките на домашната си маса за футбол, които оживяват, за да му помогнат да спаси любимата си и да си върне родното място.
Филмът е носител на 3 награди и номинация за най-добър филм на Аржентинската филмова академия от 2013 г., както и награда "Гоя" от испанската киноакадемия през 2014 г. за най-добър анимационен филм

16:30 ч. "Футболът и аз" / "El Fútbol o yo" - романтична комедия, 2017 г., реж. Маркос Карневале
Футболен запалянко е на път да загуби всичко заради страстта си към играта. Малко преди да достигне дъното, той решава да се справи със зависимостта си и да спечели обратно семейството си и любовта на жена си. Битката му е пълна с недоразумения и неочаквани обрати.

18:00 ч. "Хартийки във въздуха" / "Papeles en el viento" - драма, спортен, 2015 г., реж. Хуан Таратуто
След смъртта на Алехандро, брат му и двамата му най-близки приятели от младежките години се опитват да възстановят инвестицията, която е направил, като продадат перспективен, но непопулярен футболен играч и така да осигурят бъдещето на дъщеря му. Задачата им не е лесна, защото никой от тях не разбира от този бизнес.
Сценарият е по едноименния роман (2011 г.) на аржентинския историк и писател Едуардо Сачери. Музиката на композитора Иван Висогрод получи наградата от Аржентинската филмова академия през 2015 г. Филмът бе показан и през юни миналата година през Седмицата на испанско и иберо-американско кино в София.

20:00 ч. "Китайска приказка" / "Un cuento chino" - комедия, драма, реж. Себастиан Боренстайн (копродукция с Испания)
Роберто е изключително подреден собственик на железария и вярва в силата на контрола, докато случайността го среща с един китаец, лутащ се из Буенос Айрес в търсене на чичо му, негов единствен жив роднина. Роберто не говори китайски, а Хун не знае нито дума на испански...
Филмът е отличен с 11 приза и 18 номинации от национални и международни фестивали, включително награда "Гоя" 2012 г. за най-добър ибероамерикански филм

10 февруари, неделя

18:00 ч. "Коблик" / "Kóblic" - трилър, 2016 г., реж. Себастиан Боренстайн (копродукция с Испания)
През 1977 година, по време на военната диктатура в Аржентина, Томас Коблик - бивш пилот и капитан от военноморските сили - отказва да се подчинява на заповедите и се превръща в беглец, за да оцелее. Докато се крие в малко градче в южните части на страната, той неочаквано среща любовта, но привлича и вниманието на местния корумпиран и жесток шеф на полицията.

20:00 ч. "Камчатка" / "Kamchatka" - драма, 2002, реж. Марсело Пиньейро (копродукция с Испания и Италия)
Пресъздадено е времето на военната диктатура в Аржентина през очите на 10-годишния Хари, чието семейство изпитва последиците от драматичните събития. В ролите на бащата, адвокат и защитник на човешките права и майката, учен-изследовател, ще видим големите аржентински актьори Рикардо Дарѝн и Сесилия Рот, познати от десетки филми (между които актуалният „Всички знаят” и „Всичко за майка ми” от 1999 г.).
Copyright © 2024 Dir.bg.