София Филм Фест 2019 обяви частично програмата си и основните акценти

05.02.2019 г.
София Филм Фест 2019 обяви частично програмата си и основните акценти23-ото издание на фестивала, стартирал като Мюзик Филм Фест и духовен продължител на Рок Филм Фест, ще предложи на зрителите в София, Пловдив, Бургас и Варна през март тази година много от това, от което един фен на киното има нужда. "София Филм Фест" е акредитиран от FIAPF и е включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията, като представя актуални творби от световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и част от Календара на културните събития на София за 2019 година, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Официалното откриване е на 7 март (четвъртък), а закриването с церемония по награждаването е на 16 март (събота). Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 27 февруари; програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Основният спонсор и традиционен партньор на фестивала е "Jameson Irish Whiskey", който вече 16 години подкрепя конкурса за български късометражен филм. Селекционната комисия за този конкурс е в състав Надежда Косева - режисьор, Калоян Божилов - оператор, Иван Богданов - фотограф и аниматор, Деян Статулов - кинокритик, Стефан Ганов - режисьор (носител на наградата за 2018 година). Те определиха 12-те финалисти от кандидатствалите филми. Наградата Джеймисън е на стойност 6 000 евро и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител, който ще бъде определен от Международното жури на фестивала.

Ето заглавията и имената на режисьорите на селектираните филми, които ще участват в 16-ото издание на Конкурса за български късометражен филм:

1. „XVII“, режисьор Ради Стоянов
2. „Брак“, режисьор Слава Дойчева
3. „Враг на свинята“, режисьор Борислав Станков
4. „Иван“, режисьор Надежда Христова
5. „Извинявайте“, режисьор Оля Желева
6. „Колелото“, режисьор Крис Захариев
7. „Пеперуда и мишка“, режисьор Мира Янкова
8. „Пипнах те!“, режисьор Стефани Дойчинова
9. „Рози в нощта“, режисьор Пенчо Кънчев
10. „След часовете“, режисьор Григор Антонов (заменил в селекцията „Рождество“ на същия режисьор)
11. „Щастие“, режисьор Димитър Димитров
12. „Soledad“, режисьор Стилиян Стоянов.

Откриването на феста на 7 март в Зала 1 на НДК е с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „Да ходиш по вода”. Международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София - град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Ето и 12-те конкурсни филми:

* „Братя“ („Brothers” / „Kardeşler”, 2018) - Турция-Германия-България, режисьор Йомюр Атай;
* „Доверие“ („Trust” / „Güven”, 2018) - Турция, режисьор Сефа Йозтюрк;
* „Заливът Ханалей“ („Hanalei Bay”, 2018) - Япония, режисьор Даиши Мацунага;
* „Златна младост“ („Golden Youth” / „Une jeunesse dorée”, 2019) - Франция-Белгия, режисьор Ева Йонеско;
* „Изчезващи дни“ („Vansihing Days” / „Man you”, 2018) - Китай, режисьор Джу Син;
* „Прасето“ („The Pig”, 2019) - България, режисьор Драгомир Шолев;
* „Сервитьорът“ („The Waiter“, 2018) - Гърция, режисьор Стив Крикрис;
* „Снимка с Юки“ („A Picture with Yuki“, 2019) - България, режисьор Лъчезар Аврамов;
* „Стена“ („Wycieczka”, 2018) - Полша-Германия, режисьор Бартош Груджьецки
* „Техеран: Град на любовта“ („Tehran: City of Love”, 2018) - Иран-Великобритания-Холандия, режисьор Али Джаберансари;
* „Чудовища“ („Monsters”, 2019) - Румъния, режисьор Мариус Олтеано;
* "Извън системата" ("Systemsprenger" / "System Crasher") - Германия, режисьор Нора Фингшайд.

Най-новата, осма по ред пълнометражна творба на изключителния майстор на образите Нури Билге Джейлан „Дивата круша“ (2018) ще има премиера в края на официалната програма на фестивала. България е копродуцент на филма, а прожекцията ще се състои на 17 март.

Полският режисьор Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на фестивала и ще бъде удостоен с "Наградата на София" на Столична община за своя принос към изкуството на киното, а киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми, както и най-новата му творба „Етер“, чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим. Визитата и ретроспективата на Зануси са в партньорство с Полския институт в София и част от предстоящия "Фокус Полша" на 23-тия София Филм Фест. Като част от този специален акцент на фестивала е и визитата на световноизвестния полски режисьор Павел Павликовски, който лично ще представи най-новия си филм „Студена война“.

Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, носители на „Златна палма“ и „Златен лъв“ - „Джебчии” на Хироказду Корееда и „Рома“ на Алфонсо Куарон. Творбите са включени в традиционната рубрика „Големите награди“.

В „Киното днес - големите майстори” публиката ще види най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като „Капернаум”на Надин Лабаки, „Три лица” ("3 Faces") на иранския майстор Джафар Панахи, „Щастливият Лазаро” на Аличе Рорвахер, „Граница” (Border) на Али Абаси, „Транзит”на Кристиан Пецолд, дебютът „Момиче” на Люкас Донт - всички те ще се срещнат с публиката у нас, след като фокусираха вниманието на зрители и специалисти на десетки престижни фестивали в целия свят.

Обичаният български рок музикант Кирил Маличков ще получи "Наградата на София" на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът „Щурците - 20 години по-късно” (1988).

Основният спонсор на София Филм Фест - "Обединена българска банка", по традиция подкрепя рубриката „Ново българско кино”. В нея са включени игралните филми, завършени след март 2018 г., както и избрани документални премиери.

Балканският конкурс включва топ заглавия от региона в партньорство с „Домейн Бойар”, с които за осма поредна година ще се представи и традиционната кино-гурме програма.
Ето и 12-те заглавия от този конкурс:

1. „Нейна работа“ (“Her Job”, Гърция, Франция, Сърбия, 2018), режисьор Никос Лабот;
2. „Делегацията“ (“The Delegation”, Албания, Франция, Гърция, Косово, 2018), режисьор Буяр Алимани;
3. „Пеперуди” ("Kelebekler" / “Butterflies”, Турция, 2018), режисьор Толга Карачелик;
4. „Товарът“ (“The Load”, Сърбия, Франция, Хърватия, Иран, Катар, 2018), режисьор Огньен Главонич;
5. „Историята на един летен любовник“ ("Povestea unui pierde-vară" / “The Story of a Summer Lover”, Румъния, България, 2018), режисьор Пол Негоеску;
6. „Годината на маймуната“ ("Година мајмуна" / “Year of the Monkey”, Македония, Сърбия, Словения, Косово, 2018), режисьор Владимир Блажевски;
7. „Пауза“ ("Παύση" / “Pause”, Кипър, Гърция, 2018), режисьор Тоня Мисхиали;
8. „Вътрешни хора“ ("içerdekiler" / “Insiders”, Турция, 2018), режисьор Хюсеин Карабей;
9. „Добър работен ден“ ("Dobar dan za posao" / “Good Day’s Work”, Босна и Херцеговина, 2018), режисьор Мартин Турк;
10. „Лимонада“ (“Lemonade”, Румъния, Канада, Германия, Швеция, 2018), режисьор Йоана Урикару;
11. „Лов на вещици“ ("Zlogonje" / “The Witch Hunters”, Сърбия, Македония, 2018), режисьор Раско Милкович;
12. „Мълчанието на сестра ми“ (“My Sister’s Silence”, България, 2018), режисьор Киран Коларов.

Документалният конкурс се очаква да привлече едни от най-важните филми през изминалата година.

Отново ще присъства специален акцент върху многообразието на европейското кино. Това ще стане с помощта на ексклузивния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез Филмовата награда „ЛУКС“ върху европейските ценности, вплетени в сюжетите на киното.

На 23-тия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 16-ото издание на "София Мийтингс", което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика - филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и sales-компании.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, кино „Влайкова”, Cinema City (Mall of Sofiа), Cine Grand (City Center Sofia), Arena Deluxe (Bulgaria Mall).

В близките 30 дни предстои да бъдат оповестени филмите в международните конкурси, имената на режисьорите, които ще представят лично филмите си, членовете на международните журита, предвидените музикални събития, подготвените специални рубрики и съвместните събития с културните институти и посолства. Пълната програма на фестивала ще бъде представена на пресконференция на 26 февруари във фестивалния пресцентър - залата за събития "In the Park" в "малкото НДК". Подробности се публикуват и на сайта siff.bg.

Креативен и комуникационен партньор на София Филм Фест е агенция "DDB Sofia".

Снимки от пресконференцията:


Алекс Борназ, Драгомир Шолев, Мира Сталева, Борислав Чучков и Васил Николов ("Студио Васколов"):
Copyright © 2024 Dir.bg.