Сценаристите отличиха "Eighth Grade" и "Can You Ever Forgive Me?"

18.02.2019 г.
Сценаристите отличиха На провелите се снощи в две паралелни церемонии - в Лос Анджелис и Ню Йорк - на Гилдията на сценаристите, изненадите бяха две и то големи. Наградите за оригинален и за адаптиран сценарий отидоха съответно при подценените в наградния сезон "Eighth Grade" (режисьор и сценарист Бо Бърнам) и "Can You Ever Forgive Me?" (режисьор Мариел Хелър, сценаристи Никол Холофсенър и Джеф Уити).

Бърнам вече получи режисьорска награда за пълнометражен дебют, а сценарната награда за първи път отбелязва разминаване в оценките между гилдията и Академията, след като през 2003 г. сценарият на Майкъл Мур за доку-драмата "Bowling for Columbine" не бе номиниран за Оскар (филмът тогава взе продуцентски Оскар - за най-добър документален филм). От сцената, при приемането на наградата, Бърнам закачливо каза към победените от него два номинирани филма: "Забавлявайте се на оскарите, losers!"

От името на сценаристите, наградата за биографичната криминална комедия "Can You Ever Forgive Me?" прие режисьорката.

В категорията "най-добър сценарий на документален филм" приза взе комедийният "Bathtubs Over Broadway" на Дейва Уизенант (която е и режисьор) и Ози Ингуонзо. Тази лента надделя над "Фаренхайт 11/9" на Майкъл Мур.
Copyright © 2024 Dir.bg.