"Чудовища" с голямата награда на 23 София Филм Фест

16.03.2019 г.
Тази вечер в зала 1 на НДК на специална церемония с водещ Ирмена Чичикова бяха връчени наградите на София Филм Фест 2019, след което бе прожектиран закриващият филм - "Мистър Джоунс". Румънската романтична драма "Чудовища" на Мариус Олтеану си тръгна с Голямата награда "София - град на киното" и парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председателят на журито Ник Пауъл определи филма като високохудожествен и много човечен.

"Прасето" на Драгомир Шолев спечели три от наградите, в това число Специалната награда на журито, наградата за най-добър български филм и наградата на ФИПРЕССИ. Наградата на публиката (зрителски вот от Международния и Балканския конкурс) взе "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов и бе връчена от Агнешка Холанд.

Наградата за режисура бе присъдена на Нора Фингшайд за драмата "Извън системата".

Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм грабна "Нейна работа" (Гърция, Франция, Сърбия) заедно с премия от 1000 евро и кашон вино. Специална награда получи и военната историческа драма "Товарът", копродукция на Сърбия, Франция, Хърватска, Иран и Катар. Наградата на критиката за най-добър балкански филм беше присъдена на турския "Пеперуди".

Младежкото жури за филм от международния конкурс отличи "Техеран: Град на любовта".

Наградата Jameson (диплом и 6 000 евро) за най-добър късометражен филм получи романтичният "Рози в нощта" на Пенчо Кунчев. Специален диплом в този конкурс беше връчен на "Пипнах те!", продукция на НАТФИЗ.

За най-добър документален филм бе обявен "Тайният живот на Вера", чийто режисьор, сценарист и продуцент Тонислав Христов получи диплом и парична премия от 1000 евро. Почетен диплом беше връчен и на филма "За бащите и синовете" (Германия, САЩ).

За цялостен принос към световното кино Наградата на София получиха Кшищоф Зануси (режисьор - Полша), Биле Аугуст (режисьор - Дания) и Кирил Маричков (композитор и музикант). На 17 март ще бъде връчена и наградата на София Филм Фест на киноведа Искра Димитрова.
Copyright © 2024 Dir.bg.