Писма от Антарктида” излиза на 11 октомври

24.09.2019 г.
“Писма от Антарктида” излиза на 11 октомври"Могат ли родителите да предпазят децата си, когато скриват истината от тях? Има ли “благородни” лъжи и имаме ли право на тях? Кой се справя с действителността по-лесно – големите или малките?

Тези въпроси, с които се е сблъсквал всеки родител, поставя по екстремен начин новият български филм “Писма от Антарктида”, който излиза по кината в страната на 11 октомври. Преди това - на 28 септември - ще бъде показан във Варна на фестивала "Златна роза".

Той разказва историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова), която се мести в София с 8-годишния си син Ники (Симеон Ангелов). Момчето мечтае да стане изследовател като баща си, за когото вярва, че е на експедиция в Антарктида. Но дали това е така? Водена от любовта и желанието си да предпази сина си, под куп фалшиви писма и колети от Антарктида, Диана крие една голяма тайна от него. Остава да разберем кое пътуване ще се окаже по-дълго за Ники – това до Южния полюс или до истината, че баща му е загинал.

Част от снимките на “Писма от Антарктида” наистина са направени на ледения континент по време на българска експедиция до остров Ливингстън. В ролята на ръководител на българските полярници е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си.

“Това е история, която може да развълнува всеки родител и да го научи на нещо. Тя наистина е драматична, но носи в себе си и приключенския и изследователски дух. В нея има също много нежност и надежда. Затова вярваме, че зрителите ще излязат от салоните не подтиснати, а с нова светлина в сърцата”, обясни режисьорът Станислав Дончев.

В лентата ще видим още актьорите Иван Стаменов, Диана Димитрова и Мая Бабурска. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които спечелиха публиката и награда “Златна роза” миналата година с хитовия “Дъвка за балончета”. Те работят и за популярни български сериали – „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z” и др.

Продуценти на филма са Станисвал Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад успеха на “Дъвка за балончета”. Този път Дончев обаче поема и отговорността на режисьор на лентата, стъпвайки на опита си от  „Корпус за бързо реагиране” 1 и 2, както и сериалите „Забранена любов”, „Къде е Маги?” и „Откраднат живот“. Ключов е и приносът на оператора на филма Мартин Димитров.

Писма от Антарктида” е създаден с подкрепата на Национален филмов център и ще се разпространява в кината у нас от “Лента” при партньорството на Нова Броудкастинг Груп, копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art.
Copyright © 2024 Dir.bg.