„Бен-Хур“ с 60-годишен юбилей

19.11.2019 г.
„Бен-Хур“ с 60-годишен юбилейВече не правят такива филми. Това безспорно е в сила за класиката „Бен-Хур“. Навършиха се 60 години от премиерата на епичния филм на Уилям Уайлър, станал първия в историята на Холивуд, триумфирал с рекордните 11 награди „Оскар“. Ще минат едва 28 години преди „Титаник“, а след него и „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“, да изравнят това постижение.

Заснет за рекордните за времето си 15 милиона долара, филмът се превръща в касов хит, въпреки времетраенето си от три часа и половина. Всъщност още в началото на 50-те MGM започва опитите да направи римейк на немия филм от 1925 г. Първоначално Марлон Брандо е определен за изпълнител на главната роля, а на режисьорския стол се изреждат няколко имена, докато Уайлър е определен за титуляр.

Неговият хонорар е 350 000 долара, както и процент от печалбата. Освен това му обещават, че ще може да снима в Рим. След като Чарлтън Хестън получава главната роля, снимките започват през май 1958 г.

„Бен-Хур“ е заснет за осем месеца, като това е революционна за онези времена продукция и в много отношения си остава недостижима десетилетия по-късно. Сцената с преследването с колесниците е ненадмината класика, дори на фона на злополучния римейк отпреди няколко години. А редица прочути филми като „Гладиатор“ и „Ной“ черпят с пълни шепи от шедьовъра на Уайлър.
Copyright © 2024 Dir.bg.