Номинирани за "Оскар" и наградени късометражни филми на фестивал в София

10.12.2019 г.
Номинирани за Международният фестивал "In the Palace" ("В Двореца") представя ексклузивната си селекция в Дом на киното между 19 и 21 декември 2019 г.

В три последователни дни най-големият фестивал за късометражно кино в района - и единствен по рода си в страната - "International Short Film Festival" представя най-доброто от света, а именно Оскар-номинираните и наградени късометражни филми за 2019 г.
Неговият директор Цанко Василев споделя:
Казват, че последните дни на всяка една година са дни, в които правим равносметка за отминалото време. Нашата равносметка е, че от 2017 г. насам сме единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар:
- най-добър игрален от международната състезателна програма;
- най-добър анимационен от международната късометражна програма; и
- най-добър български филм.
Заедно с това, от 2019 г. фестивалът е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - Оскари.
Изключително щастливи сме, че ще можем да представим селекцията си на публиката и всеки ще може да се докосне до най-доброто от късометражното кино!


На 19.12. от 18:30 часа в Дом на киното ще бъде представена оскаровата селекция от 5 анимационни филма от Ирландия, Канада, Китай и САЩ, както и 3 от най-добрите анимационни филма на "In the Palace", заедно с предложенията на фестивала към Академията за най-голямата награда в киноизкуството – „Задачи за деня“ на реж. Петя Златева и „Той не може без космоса“ на Константин Бронзит.

На следващия ден, 20 декември, ще бъдат представени някои от най-добрите игрални филми от последното издание на фестивала. В селекция от „5 прекрасни филма“ от Канада и Тунис, Германия, Италия, Украйна и Испания ще видим и „Братя“ на реж. Мериам Жубер, който In The Palace квалифицира за разглеждане от Академията за награда Оскар.

В най-късия ден от годината, 21 декември, отново в 18:30 часа, за финал ще бъдат представени Оскар-номинираните игрални филми за 2019 г. заедно с отличения „Кожа“ за най-добър игрален късометражен филм.

„Заповядайте в Дом на киното да отпразнуваме заедно Международния ден на късометражното кино в най-късия ден с най-добрите филми“, завършва Цанко Василев.

Билети можете да закупите онлайн или от касата на Дома на киното: цените са 8 лв редовен билет / 6 лв за деца, студенти и пенсионери. С по 1 лев от всеки продаден билет ще бъде генериран фонд за финансирането на един нов късометражен филм.

Copyright © 2020 Dir.bg.