Гилдията на сценаристите обяви своите фаворити

07.01.2020 г.
Гилдията на сценаристите обяви своите фаворитиГилдията на сценаристите обяви своя избор. Сред номинациите за оригинален и адаптиран сценарий попаднаха доста от филмите, спряганите за награди през този сезон. Липсва само едно име – това на Куентин Тарантино.

В категорията за оригинален сценарий ще се съревновават две комедии, военна и семейна драма и мистичния южнокорейски хит „Паразит“. Членовете на гилдията ще трябва да избират между „Зубрачките“ и „Вади ножовете“, изненадващия фаворит на „Златните глобуси“ „1917“ и „The Marrige Story“ на Ноа Баумбак.

За най-добър адаптиран сценарий ще се надпреварват съпругата на Баумбак - Грета Гъруиг за „Малки жени“, Стивън Зейлиън за „The Irishman“, Тайка Уайтити за блестящата сатира „Джоджо Заека“ и Тод Филипс и Скот Силвър, преобърнали представите ни за комикс екранизация с един от хитовете на 2019-а - „Жокера“. Петият номиниран филм е „A Beautiful Day in the Neighborhood“.

Заради строгите правила на гилдията, сред номинираните не попада последният шедьовър на Тарантино „Имало едно време... в Холивуд“. Макар че обра почти всички награди дотук, включително и „Златен глобус“, култовият режисьор, който им в колекцията си две статуетки „Оскар“ за оригинален сценарий, не е член на тази гилдия и затова никога не е бил номиниран за нейна награда. По тази причина в списъка липсва и последният филм на Педро Алмодовар - „Болка и величие“.

При документалните филми номинираните заглавия са „Citizen K“, „Foster“, „The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley“, „Joseph Pulitzer: Voice of the People“ и „The Kingmaker“. Победителите ще бъдат обявени на 1 февруари.
Copyright © 2024 Dir.bg.