"1917" награден за най-добър филм от професионалната гилдия

19.01.2020 г.
Военната драма на Universal Pictures "1917" спечели една от най-престижните награди в света - тази за "изключителен продуцент" на игрален филм по време на състоялата се в събота церемония на Продуцентската гилдия на Америка (PGA). Три седмици преди Оскарите, това нажежи борбата за най-добър филм на 9 февруари, която също ще отличи продуцентите му.

Трофеят бе получен в 4000-ния театър "Hollywood Palladium" от продуцентски екип, включващ режисьора Сам Мендес и Пипа Харис от "Neal Street Productions", която заяви, че "в днешните времена на разделение и конфликти по света не бива да приемаме за даденост наследения от нас мир". Мендес допълни, че познава Харис от 14-годишен и е любимата му продуцентка, като посвети наградата на своя дядо, вдъхновил историята на филма. 54-годишният англичанин, който е и сценарист, изтъкна заслугите на екипа и актьорския състав, посветили две години от живота си на работа по проекта. "Да работиш с толкова много артисти, всички на върха на своето изкуство - водени, разбира се, от Роджър Дийкинс (оператора на лентата - бел.ред.) - бе за мен смирение, радост и най-доброто в професионалния ми живот!"

Филмът излиза на екран в България идния петък, 24 януари. Трейлър (2:29 мин., със субтитри на български език).

По време на продължилата над два часа програма бяха връчени награди в киното и телевизията. В тв категориите доминираха най-вече тези продукции, които бяха отличени и с последните награди "Еми", като "Напускайки ”Невърленд”" на HBO, "Шоуто на Джон Оливър" на HBO и риалити гейм шоуто "RuPaul's Drag Race" на Logo/VH1 Television.

Със специална награда бе отличен Тед Сарандос, връчена му от Джими Кимел - заместващ заболялата от грип Елън ДеДженерис. Джейн Фонда и Лили Томлин връчиха наградата "Норман Лиър" за постижения на тв ветеранката Марта Кауфман, създател на комедийния сериал "Grace and Frankie" - те се обърна със слово за борбата срещу климатичните промени и призова за екологична сценография в продукциите. Крейг Мейзин, създател на минисериала "Чернобил", почете движението "#PayUpHollywood", като изиска повишение на заплатите на асистентите.

Октавия Спенсър получи овации със ставане на крака от публиката, докато получаваше Визионерската награда от Мелиса Маккарти и Бен Фалкон и се разплака на сцената. "Бомба със закъснител" на Lionsgate получи наградата "Стенли Креймър", връчена от участващата във филма Марго Роби на продуцентите Чарлз Рандолф, Джей Роуч и Шарлийз Терон. Роуч говори от името на екипа и нарече Терон "супергерой", издърпала и спасила филма. "Другото име на чудо е Шарлийз", заяви той. След това Франсис Макдорманд връчи наградата за постижения "Дейвид О. Селзник" на продуцентската къща Plan B Entertainment, представена от Брад Пит, Диди Гарднър и Джереми Клайнър. В една от редките си публични изяви като продуцент, Брад Пит каза от подиума шеговито: "Приемайки тази награда, наалих стойността на имена като Спилбърг, Грейзър, Зейнък, Кенеди. Когато започнах като актьор се чудех, какво правят продуцентите? Днес вече болезнено знам какво правите и ви поздравявам, всички вас. Нашата работа като продуценти е на ултимативни защитници, стюарди на историята и протектори на разказвачите, което е една прекрасна отговорност."

Ето и кратък списък на получените награди:

Категории в кино:

Изключителен продуцент на игрален кинофилм:
1917 - Сам Мендес, Пипа Харис, Джейн-Ан Тенгрен, Калъм Макдугал
(номинирани още: "Пълно ускорение", "The Irishman", "Джоджо Заека", "Жокера", "Вади ножовете", "Малки жени", "Marriage Story", "Имало едно време... в Холивуд", "Паразит")

Изключителен продуцент на пълнометражна анимация:
Играта на играчките: Пътешествието - Марк Нилсен, Джонас Ривера
(номинирани още: "Загубеният Йети", "Замръзналото кралство 2", "Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят", "Търсенето на Линк")

Документален филм:
Аполо 11 - Тод Дъглас Милър, Томас Питърсен

Категории в телевизия:

Сериал - драма:
Наследници (HBO)

Сериал - комедия:
Fleabag (BBC)

Минисериал:
Чернобил (HBO)

Тв филм, в телевизия или стрийминг:
Аполо: Мисии до Луната (National Geographic)

Телевизионен документален филм:
Напускайки "Невърленд" (HBO)

Ентъртейнмънт и токшоу:
Шоуто на Джон Оливър (HBO)

Тв игра и състезание:
RuPaul's Drag Race (VH1)

Детска прогама:
Улица Сезам (сезон 49)

Спортна програма:
What's My Name: Muhammad Ali (HBO)

Кратки форми:
Comedians in Cars Getting Coffee (сезон 11) (Sony Pictures Television / Netflix)

Награда за иновация:
Vader Immortal: A Star Wars VR Series - Episode I
Copyright © 2024 Dir.bg.