Европейско кино за учащи, 17 февруари - 11 март, вход свободен

05.02.2020 г.
Европейско кино за учащи, 17 февруари - 11 март, вход свободенДискусионната програма в Дома на киното предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското и независимото кино през цялата учебна година. Входът е свободен, като безплатният билет се взима срещу ученическа лична карта, бележник или студентска книжка.

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбъстери. В програмата на "Европейско кино за учащи", създадена за изграждане на вкус към киното у младите поколения, се представят няколко от най-успешните български филми от последните години. Те са и първи творби на своите режисьори, които ще представят вторите си филми в конкурсните програми на предстоящия София Филм Фест.

Стартът е на 17 февруари 2020 г., вторник, в 18:00 часа с дебюта на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ (2014).
Филмът получи множество награди, ролите са поверени на Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, а историята проследява премеждията на една гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Но в един момент ситуацията в личния й живот се усложнява и отношенията между героите във филма поемат към странни обрати.

На 24 февруари (понеделник) от 18:00 часа е първият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова - „Жажда“ (2015), създаден по сценарий на Светослав Овчаров, Цоцоркова и Венцислав Василев.
В роли във филма ще видим младото откритие Моника Найденова, чаровния Александър Бенев, както и обичаните от много поколения български актьори Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Историята проследява срещата между две семейства – едното живее на хълм в края на селото, където водата често спира. На помощ пристигат двама сондьори, баща и дъщеря, а всичко в отношенията помежду им се променя.

На 26 февруари (сряда) от 19:00 часа е специалната прожекция на режисьорския дебют на Надежда Косева „Ирина“ (2019) в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“.
Филмът ще бъде представен лично от актрисата, на която е поверена главната роля във филма – Мартина Апостолова, непосредствено след завръщането й от международния филмов фестивал в Берлин, където тя ще бъде една от 10-те европейски изгряващи звезди на Берлинале 2020.
В актива си филмът има над 20 награди и номинации от фестивали в цял свят, екранни партньори на Мартина Апостолова са Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Христо Ушев, Красимир Доков. Историята проследява част от житейския път на Ирина, която живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът й е осакатен в злополука, а тя е уволнена от работа. За да спаси семейството си, тя решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Ирина открива какво значи да обичаш и да прощаваш.

На 2 март (понеделник) от 18:00 часа е откриването на специалната ретроспектива, посветена на творчеството на финландския режисьор Аки Каурисмаки с неговия игрален дебют от 1983 година „Престъпление и наказание“. Тази инициатива се организира в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България, а в ретроспективата ще бъдат показани 14 от творбите на легендарния майстор.
Първият филм е по едноименната творба на Фьодор Достоевски, като сюжетът е представен в съвремието – главният герой е млад работник в кланица, който извършва убийство. Отчаяната му любовна връзка с момиче, случайно оказало се на местопрестъплението, е подложена на изпитание от чувството за вина и затягащата се примка на полицията.

Следващият понеделник, 9 март, е посветен на „Десетилетието на българското кино“ – от 18:00 часа можем да видим дебютния режисьорски филм на Виктор Чучков-син „TILT“ (2010).
Историята връща зрителите в началото на 90-те години и пресъздава премеждията на четирима приятели, които търсят начин да спечелят пари, за да отворят собствен бар на име "TILT". Любов, премеждия зад граница, емигрантски живот и кардинални промени в България се преплитат в един от най-гледаните и харесвани български филми от последните 10 години. Ролите са поверени на Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Георги Стайков, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов.

Програмата продължава на 10 март (вторник) в 18:00 часа с прожекция на една от култовите творби на легендарния испански режисьор Карлос Саура с участието на изключителната Джералдин Чаплин – „Ментовка с лед“ (1967).
Филмът разказва за двама приятели, които се срещат след много години. Единият, лекар на средна възраст, решава да прелъсти чуждата съпруга, а когато тя го пренебрегва, той решава да преобрази собствената си медицинска сестра в недостъпния обект на своите желания…

Последната прожекция от програмата „Европейско кино за учащи“ е на 11 март (сряда) от 18:00 часа, а филмът е „Екзотика“ (1994) на изключителния канадски режисьор Атом Егоян.
Сюжетът е мозайка от историите на няколко герои, озовали се в стриптийз клуб „Екзотика“ в Торонто. Собственик на клуба е Зоуи, която започва сложна професионална и лична връзка с новия диджей Ерик...

Лектори на инициативата за образоване на младите кинофенове са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Те представят филмите и подробности около създаването им и поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите, а всички, които имат желание за още по-детайлни знания за света на киното, са добре дошли да задават въпроси.

„Европейско кино за учащи“ е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „Култура” на Столична община, както и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката. Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук-страницата facebook.com/SFFStudents.

* * * * * * * *

Програма на „Европейско кино за учащи“ - зима 2020:

17 февруари (понеделник), 18:00 часа, Дом на киното
Урок, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов

24 февруари (понеделник), 18:00 часа, Дом на киното
Жажда, режисьор Светла Цоцоркова

26 февруари (сряда), 19:00 часа, Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“
Ирина, режисьор Надежда Косева

2 март (понеделник), 18:00 часа, Дом на киното
Престъпление и наказание, режисьор Аки Каурисмаки

9 март (понеделник), 18:00 часа, Дом на киното
TILT, режисьор Виктор Чучков-син

10 март (вторник), 18:00 часа, Дом на киното
Ментовка с лед, режисьор Карлос Саура

11 март (сряда), 18:00 часа
Екзотика, режисьор Атом Егоян.
Copyright © 2024 Dir.bg.