Фестивалът във Венеция не се отлага

21.04.2020 г.
Фестивалът във Венеция не се отлагаКъм настоящия момент кинофестивлът във Венеция планира да се осъществи през първата половина на месец септември. Роберто Чикуто, президент на Венецианското биенале - организацията-майка на феста - заяви в интервю за италианската агенция ANSA, че датите 2 - 12 септември за 77-мото издание са потвърдени. На този етап той не вижда как да осъществи сътрудничество с фестивала в Кан, за което по-рано спомена неговият директор Тиери Фремо. Според Чикуто всичко с Кан по принцип е възможно, но Фремо само анализира ситуацията и "не казва какво иска да направим". "Ние си караме напред с нашата програма, а ако Кан само обмислят, няма да се получи диалог", заяви Чикуто и отхвърли хипотезата за съвместна инициатива.

Засега се очаква доста по-слабо чуждестранно участие във Венеция в сравнение с минали издания на фестивала. Планират се симулации на типичен фестивален ден, като за пресата ще се разчита на дигиталните технологии. Всичко това се изгражда в момента и ще бъде включено в предложенията към продуцентите. Повече детайли ще бъдат уточнени до края на месец май.

Чикуто се надява властите да предоставят на Венеция специален статут от гледна точка на използването на киносалони, тъй като става въпрос не за хиляди зали, а за 6 или 7, които няма да бъдат трудни за управление.

Фестивалът във Венеция се счита за най-стар в света, като през януари за председател на журито бе обявена австралийската актриса Кейт Бланшет.

Междувременно театралният и танцовият фестивал на биеналето, които бяха планирани за юни, са отложени.
Copyright © 2024 Dir.bg.