Кината в Хонконг отварят на 8 май след 43-дневна пауза

06.05.2020 г.
Кината в Хонконг отварят на 8 май след 43-дневна паузаГлавният министър на Хонконг Кари Лам обяви вчера, след заседание на Изпълнителния съвет на 7.4-милионния административен район, че от петък 8 май кината ще могат да работят в рамките на постепенното облекчаване на мерките за социално дистанциране. Информацията е на Variety. 62-годишната Лам е първата жена на поста Chief Executive, който пое на 1 юли 2017 г.

Хонконг затвори кината на 27 март първоначално за две седмици, след като тогава имаше вълна от новозаразени с коронавирус. През 10 от последните 17 дни бяха регистрирани 0 нови случая, а в останалите седем дни случаите бяха само от пристигащи отвън пътници. Общо досега, в града са отчетени 1 041 заразени и 4 починали, като последният смъртен случай е от средата на март. Административният район бе един от първите в света, в които заразата плъзна след китайския град Ухан, но днес е един от най-успешните по ограничаване на въздействието й. Икономиката все пак пострада сериозно - спад на БВП с 8.9% за първо тримесечие.

Един от водещите мултиплекс оператори "Broadway Cinemas" обяви, че е приготвил пакет от филми за 8 май. Той включва микс от по-стари заглавия и някои нови азиатски и независими американски филми. Най-високопрофилното заглавие в пакета е холивудската анимация "Тролчета: Турнето" на DreamWorks / Universal. От Юнивърсъл добавиха, че пускат и драмедията "Ема." в Хонконг от следващия четвъртък, 14 май.

Киносалоните ще работят под своя капацитет, с шахматно разположени места. Освен тях, отварят баровете, фитнес и фризьорските салони - също при спазване на определени санитарно-хигиенни изисквания. За баровете е разрешен максимален капацитет от 50%. Нощните клубове и караоке салоните остават затворени; те бяха източник на няколко инфекциозни клъстера. Средните училища отварят на 27 май, а началните - от юни месец.

Финансовият секретар Пол Чан е определил ситуацията в Хонконг като "дълбока рецесия" - икономиката е в криза за четвърто поредно тримесечие, започнала в средата на миналата година след мащабни антиправителствени протести. През последните дни протестното движение отново се развива, след като лидерите му бяха изпоарестувани, а законодателството все повече заимства от Китай.

В самия Китай кината са затворени от средата на януари. През март някои отвориха за кратко, но бързо бяха отново затворени. Не е изключено в края на май те да бъдат отворени, след като в Пекин се състои отложената сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент). Според експерти обаче, въпреки отварянето на кината, публиката е наплашена и едва ли ще се върне в предишния си брой преди септември или октомври.
Copyright © 2024 Dir.bg.