Шпионска драма с Къмбърбач с премиера през август

07.05.2020 г.
Шпионска драма с Къмбърбач с премиера през августШпионската драма "Сянката на шпионина" ("The Courier") с участието на Бенедикт Къмбърбач, която бе представена на фестивала Сънданс през януари под заглавието "Ironbark", получи от Lionsgate и компанията-сестра Roadside Attractions премиерна дата: 28 август 2020 г. Британският трилър за студената война, за който съобщихме преди две години, трябва да тръгне в киносалоните.

54-годишният театрален режисьор Доминик Кук, чийто дебют на голям екран "На плажа Чезъл" (2017) видяхме на CineLibri у нас преди две години, е начело на проекта, сниман в Прага и Лондон през октомври 2018 г. Оператор е американецът Шон Бобит (номинация за БАФТА за "12 години в робство"), а музиката е на полския композитор Абел Коженьовски. В каста, освен Къмбърбач - който е и сред изпълнителните продуценти, - виждаме имената на Рейчъл Броснахан и грузинския актьор, работещ във Виена - Мераб Нинидзе.

Историята е по действителен случай - Гревил Уин (1919-1990) е непретенциозен английски бизнесмен, въвлечен в един от най-големите международни конфликти в историята. На подчинение на MI-6 и под ръководството на оперативен агент на ЦРУ (Броснахан), той формира прикрито и опасно партньорство със съветския офицер Олег Пенковский (1919-1963, в ролята - Нинидзе), за да набави изключително важна разузнавателна информация - с цел да предотврати ядрен конфликт и да разреши кубинската ракетна криза от октомври 1962 г. Сценарият е на Том О'Конър (екшън комедията "Бодигард на убиеца").

От президента на фестивала в Сънданс Джон Купър излезе коментарът, че въпреки сериозната истинска история, режисьорът на "The Courier" й е придал доза хумор и чар, която я отличава от други шпионски трилъри. Съпрезидентите на "Roadside" Хауърд Коен и Ерик д'Арбелоф пък казват в изявление, че разчитат на постепенното отваряне на кината през лятото и че изпълнението на Къмбърбач не е за изпускане.

Седмица преди "Куриерът", Lionsgate пускат и хоръра "Избраната" ("Antebellum") с афроамериканската звезда, музикант и модел Джанел Моней, позната от "Лунна светлина", "Скрити числа", "Хариет" и др.
Copyright © 2024 Dir.bg.