42-годишният Чадуик Боузман почина от рак

29.08.2020 г.
42-годишният Чадуик Боузман почина от ракАмериканският актьор Чадуик Боузман, изиграл главната роля във филма "Черната пантера" (2018), е починал вчера в дома си в Лос Анджелис, заобиколен от семейството си, след четиригодишна битка с рак на дебелото черво - предаде Ройтерс, като цитира съобщение в неговите акаунти в Туитър и Фейсбук. В съобщението в Тwitter се посочва, че последните филми на актьора са били заснети между "множество хирургически операции и химиотерапия".

Боузман е роден на 29 ноември 1977 г. (по други източници - през 1976 г.) в Андерсън, Южна Каролина, в работническо семейство. През 2000 г. завършва режисура в Howard University, Вашингтон и актьорско майсторство (финансиран от Дензъл Уошингтън) през 1998 г. в British American Drama Academy в Оксфорд, Великобритания. Изучава и африканска и афроамериканска история в изследователския център Schomburg в Харлем, Ню Йорк. Като драматург е автор на пиесата "Deep Azure", играна в театър Congo Square в Чикаго и номинирана през 2006 г. за награда за нов текст.

Актьорът привлече вниманието на публиката първо с ролите си на Джаки Робинсън в "42" (2013) и Джеймс Браун в "Джеймс Браун: Soul Brother №1" (2014). Същата година партнира на Кевин Костнър в спортната драма "Ден на подбора". През 2014 г. той получи и ролята на Т'Чала - принц на измислена високотехнологична африканска държава, във филмите на Marvel. Героят му, носещ прозвището Чернaта пантера, се появи на екран първо в "Първият отмъстител: Войната на героите" (2016), а след това и в "Отмъстителите: Война без край" (2018) и "Отмъстителите: Краят" (2019). Самостоятелният "Черната пантера", чиито снимки бяха осъществени през януари-април 2017 г. в САЩ, Южна Корея и Аржентина, стана първата комиксова адаптация, номинирана за най-добър филм от Академията; тя взе 3 награди "Оскар" и 4 номинации, а Боузман бе в състава, получил престижната професионална номинация от Гилдията на екранните актьори. През 2016 г. той изпълни ролята на Тот, божество от египетската митология, в приключенското фентъзи "Боговете на Египет". През 2000 г. игра във воената драма на Спайк Лий "Da 5 Bloods". Последният филм с негово участие е музикалната драма "Ma Rainey's Black Bottom" по едноименна пиеса от 1982 г., в която си партнира с Вайола Дейвис и която предстои да излезе по Netflix.

Като продуцент, Боузман е известен у нас с трилъра "21 моста", в който и играе ролята на нюйоркски полицай. В плановете му влизаше и приключенската продукция "Ясуке" за воин от 16 век, единствения самурай от африкански произход.

Президентът на Marvel Кевин Файги определи кончината на Боузман като "абсолютно съкрушителна".
"Всеки път, в който стъпеше на снимачната площадка, той излъчваше харизма и радост и всеки път, в който се появеше на екран, той създаваше нещо наистина незабравимо!", коментира още Файги.

Съболезнования изказаха и доскорошният изпълнителен директор на "Дисни" Боб Айгър, както и от кандидатите за президент и вицепрезидент на демократите - Джо Байдън и Камала Харис.

В личния си живот, Чадуик Боузман бе християнин, вегетарианец, миналата година сключи брак с приятелката си - певицата Тейлър Симон Ледуърд.
Copyright © 2024 Dir.bg.