3 награди за „Сцени от живота на една актриса

05.10.2020 г.
3 награди за „Сцени от живота на една актриса“На приключилия в края на миналата седмица кинофестивал “Златна роза”, провеждащ се във Варна от 1961 г. насам, "Сцени от живота на една актриса" взе три престижни награди: за режисура, за сценарий и специалната награда на журито. Филмът е копродукция на „Гала филм“ и БНТ.

Сценарист и режисьор е Иван Владимиров, а оператор - Георги Челебиев. В главните ролите са Радина Кърджилова, Йордан Ръсин, Мариана Крумова, Мимоза Базова, Стефка Янорова, Стефан Денолюбов, Йосиф Шамли, Иван Бърнев, Владимир Пенев, Мариус Куркински и др.

„Спомени” за актрисата във филма разказват известни лица на българското кино и театър, които играят себе си.
Сюжетът разказва за самоубийството на красива неуспяла актриса, което провокира събирането на заснетите парчета от живота й от нейния бивш приятел, режисьор. В тях виждаме отпаднали сцени от филми, с които актрисата е можело да стане звезда, както и видеа, които режисьорът е снимал по време на тяхното драматично любовно съжителство.  Тя е поискала да има дете от режисьора, но той се е уплашил за кариерата си. Когато двамата се събират отново, тя осъзнава, че не може да върне отлетялото време.

Избора си журито обясни с факта, че филмът е "оригинален и иновативен, който ни държи до края". Уменията на Владимиров пък бяха похвалени във връзка с умелото съчетаване на различни гледни точки, изграждането на безупречен актьорски ансамбъл и превръщането на фрагментарна драматургична структура в хомогенно и вълнуващо филмово преживяване.

Наградите бяха връчени в четвъртък във Фестивалния и конгресен център - Варна. Голямата награда „Златна роза“ взе „Страх“ на Ивайло Христов. Филмът беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и от акредитираните журналисти. Черно-бялата лента разказва историята за трудната любов между безработна учителка и чернокож бежанец. Филмът се отличава със "способността да разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми".

Награда за най-добра мъжка роля получи Иван Бърнев за ролята си в „Житие“. Отличието за женска роля бе връчено на Светлана Янчева за „Страх“.

За операторско майсторство награда получи Румен Василев ("Дани. Легенда. Бог"). Наградата на град Варна спечели „18% сиво“ на Виктор Чучков. Специален диплом взе „Черупки“ на Слава Дойчева. Яна Титова и нейната "Доза щастие" триумфира за дебют. "Рая на Данте" с Владо Пенев и Радина Боршош пък получи награда от критиката.
Copyright © 2024 Dir.bg.