Вход свободен за ученици и студенти в Дом на киното - София

19.10.2020 г.
Вход свободен за ученици и студенти в Дом на киното - София„Еропейско кино за учащи“ - есенен семестър 2020 (19 октомври - 14 декември) е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското и независимото кино през цялата учебна година. Входът е свободен за ученици и студенти, като безплатният билет се получава срещу ученическа лична карта, бележник или студентска книжка.

Стартът е с филма на Мина Милева и Весела Казакова, който имаше впечатляващ фестивален прием в цял свят, а също и от ценителите на българското кино у нас. „Котка в стената“, спечелил наградата за най-добър български игрален филм на 24-тия София Филм Фест, е комедия-драма, която се случва в жилищен блок в Лондон. Българката Ирина живее там с брат си и сина си. На една котка й писва от нажежената атмосфера в блока, скрива се „в стената“, а това налага жителите да си сътрудничат.

Както винаги специален акцент е поставен върху българското кино. Включени са новият филм на режисьора Радослав Илиев „Екшън“ - комедийна сатира на кинобизнеса; „Да ходиш по вода“ на Андрей Паунов, посветен на световноизвестния артист и творец Кристо; музикалният документален филм „Съдбата като джаз“ на Константин Занков - за незабравимия Васил Пармаков; „18% сиво“ на Виктор Чучков-син - романтична драма по едноименния роман на Захари Карабашлиев, с участието на Руши Видинлиев и Доля Гавански; документалният филм на Мария Николова „Луцифер“ - за едноименната картина, изложена в националната ни художествена галерия. Заглавията оформят интересен пъзел, в който творбите са изключително различни не само като жанрове, но и като теми, техника и изпълнение.

Сериозен брой от филмите в програмата „Европейско кино за учащи“ - семестър #есен представляват документални разкази за изключителни творци.
Сред тях са особено интригуващите „Фелини срещу Висконти: Дуел по италиански“ на Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс; „Форман срещу Форман“ на Хелена Тржещикова и Якуб Хейна, посветен на легендарния Милош Форман; „В търсене на Казандзакис“ на Александрос Скурас, „Маестро: В търсене на последната музика“ на Александър Валенти; „В търсене на Оскар“ на Октавио Гера Кеведо.

Ценителите на творчеството на Андрей Кончаловски, Агнешка Холанд, Сергей Лозница, Али Абаси и провокативни автори като дебютанта Ладж Ли също ще открият филми, които ще ги изненадат и ще се превърнат в интересна част от запознанството им с изкуството на европейското кино. Запомнете и заглавията на техните творби: „Грехът на Микеланджело“, „Мистър Джоунс“, „Нежно създание“, „Граница“ и „Клетниците 2019“.

Сред лекторите на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, е изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров.
Лекторите представят филмите и подробности около създаването им и поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите, а всички, които имат желание за още по-детайлни знания за света на киното, са добре дошли да задават въпроси!

Ето и пълната програма:

19 октомври (понеделник), 18:00 часа
Котка в стената (България, Великобритания, Франция), режисьори Мина Милева и Весела Казакова

25 октомври (неделя), 17:00 часа
Фелини срещу Висконти: Дуел по италиански (Франция), режисьори Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс

26 октомври (понеделник), 18:00 часа
Екшън (България), режисьор Радослав Илиев

31 октомври (събота), 14:00 часа
Форман срещу Форман (Чехия, Франция), режисьори Хелена Тржещикова и Якуб Хейна

2 ноември (понеделник), 18:00 часа
Да ходиш по вода (Италия, САЩ), режисьор Андрей Паунов

7 ноември (събота), 16:00 часа
Съдбата като джаз (България), режисьор Константин Занков

9 ноември (понеделник), 18:00 часа
Грехът на Микеланджело (Русия, Италия), режисьор Андрей Кончаловски

14 ноември (събота), 16:00 часа
В търсене на Оскар (Испания), режисьор Октавио Гера Кеведо

16 ноември (понеделник), 18:00 часа
18% сиво (България, Великобритания, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия, Унгария), режисьор Виктор Чучков-син

21 ноември (събота), 14:00 часа
В търсене на Казандзакис (Гърция), режисьор Александрос Скурас

23 ноември (понеделник), 18:00 часа
Мистър Джоунс (Полша, Великобритания, Украйна), режисьор Агнешка Холанд

28 ноември (събота), 16:00 часа
Луцифер (България), режисьор Мария Николова

30 ноември (понеделник), 18:00 часа
Нежно създание, режисьор Сергей Лозница

5 декември (събота), 16:00 часа
Маестро: В търсене на последната музика (Италия, Франция), режисьор Александър Валенти

7 декември (понеделник), 18:00 часа
Граница (Швеция, Дания), режисьор Али Абаси

14 декември (понеделник), 18:00 часа
Клетниците 2019 (Франция), режисьор Ладж Ли
Copyright © 2024 Dir.bg.