Кината в Англия затварят за месец от утре

04.11.2020 г.
Кината в Англия затварят за месец от утреБританската киноасоциация е призовала за по-голямо бюджетно финансиране за кината, в допълнение към вече отпуснатия на 30 октомври транш за независимите салони от 30 милиона лири от Британския филмов институт (BFI) чрез създадения от него Фонд за възстановяване на културата. По информация на Variety, 42 английски кина вече са получили средно по около £650 000. Кината в Англия затварят от 4 ноември до 2 декември т.г. като част от втория национален локдаун, предприет за ограничаване на епидемията от коронавирус.

Кината в Уелс, Северна Ирландия и в по-голямата част от Шотландия вече хлопнаха кепенци.

Шефът на асоциацията Фил Клап заяви, че това е пореден удар срещу британския филмов сектор, след като ограниченията, първоначално предвидени до края на октомври, сега бяха продължени до декември. "Макар да приветстваме удължаването на мерките, всички киносалони имат нужда от по-голяма финансова подкрепа, за да се възстановят от това. Обявената сума за независимите кина в Англия с последващи стимули за останалата част от Великобритания е добре дошло, но те се нуждаят от повече, за да планират следващите месеци. Ние подновяваме призива си към правителството да помисли и за по-големите компании, които не попадат под такова финансиране, а са най-големите работодатели в сектора".

Както е известно, веригата "Cineworld" вече затвори, след което очакваният блокбъстър "Смъртта може да почака" бе отложен за април 2021 г. Повечето екрани на веригите "Vue" и "Odeon" пък работят само през уикендите. Служителите на "Cineworld" призоваха през Туитър да бъдат включени в схема за запазване на работните места и да получат заплати със задна дата от 16 октомври, когато повечето от тях са пуснати в неплатен отпуск.

Междувременно, най-големият екзибитор в света - американската верига AMC - отчете брутален спад в приходите от 90.9% за третото тримесечие на 2020 г. Загубата възлиза на $905.8 милиона, като продажбите са достигнали едва $119.5 милиона. През същия период на предишната 2019 г. продажбите са били за $1.3 милиарда. Повечето локации на AMC са останали затворени през по-голямата част от годината досега въпреки плахите опити отделни кина да бъдат отваряни. В понеделник веригата потърси $47.7 милиона в брой, за да продължи работа, след което акциите й се сринаха и вече е на границата на банкрута. Адам Ерън, главен изпълнителен директор и президент на AMC заяви риторично пред анализатори на пазара, че е изправен пред един прост въпрос: ще успее ли да събере необходимия капитал или не. "Трябват ни малко пари и ще се закрепим", каза той.

От веригата вече предоговориха условията на своите дългове, намалиха лихвите по тях, привлякоха $900 милиона чрез емисия на нов дълг и продажби на акции; $80 милиона дойдоха от продажбата на кината им в Балтика - Литва, Латвия и Естония. Наскоро AMC се споразумяха и с Universal, след като временно скъсаха отношенията си в края на април - сега веригата получава процент от дигиталните продажби на студиото, осъществени при липсващ или къс театрален прозорец (пускане на филмите през интернет едновременно с пускането им в киносалоните или твърде рано след това). Към края на миналия месец AMC успяха да отворят 539 от 600 локации в САЩ, както и 261 от своите 358 локации в чужбина, но пък публиката не бърза да ги посещава. Започна и отдаването на салони под наем за частни кинопартита с максимум 20 души.

В България, със заповед на здравния министър, кината работят при заетост от 30% на залите за 14 дни - от 29 октомври до 12 ноември. Миналия уикенд (30 октомври - 1 ноември 2020) киносалоните у нас са посетени от 22 626 зрители, а миналата година по същото време филми са гледали 69 606 души.

Текущата ситуация на българския бокс офис е следната:
1. "Вещиците - 4 182 зрители, 36 545 лева приходи за трите дни на киноуикенда;
2. "Свърталище" - 3 892 / 32 077 лв;
3. "Кухия човек" - 3 159 / 23 729 лв;
4. "Честен крадец" - 1 655 / 16 146 лв;
5. "Пепел върху слънцето" - 1 406 / 12 593 лв.
Copyright © 2024 Dir.bg.