излезе нов..."/> Кино

"Петя на моята Петя" с втори опит за голям екран

19.01.2021 г.
След като преди година излезе новината, че драмата на Александър Косев "Петя на моята Петя" ще открие 24-тия София Филм Фест на 12 март 2020 г. в зала 1 на НДК, киносалоните бяха затворени и филмът не успя да получи разпространение. Той не беше показан и в изданията на фестивала през 2020 година лято и есен, включително онлайн. Именно това е основателната причина организаторите да предложат среща с него на българската публика през настоящата 2021 г.

Сега „Петя на моята Петя“ влиза в международния конкурс на юбилейния 25-и София Филм Фест, който се открива на 11 март - макар че киносалоните и в момента са затворени, вероятно и през месец февруари според правителствени източници.

Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата, както е представена във филма, мъдра и митична. Лентата задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса.

Филмът има субсидия от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е подкрепен от Община Бургас. Заснет е за по-малко от месец, изцяло в Бургас, продукция е на „БЪФ пикчърс”, копродуцент е „Консепт студио”. Оператор на филма е Иван Вацов, продуцент е Николай Урумов, а копродуцент - Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова (познаваме я от ролята й в „Маймуна“ на Димитър Коцев-Шошо), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов.

Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

* * * * * * *

Пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“, тръгнал от София Мийтингс, също ще се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ. Филмът получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино.

Игралният му дебют „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

„Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът Павел Веснаков.


Copyright © 2024 Dir.bg.