4 кина в България отварят на 1 февруари

28.01.2021 г.
4 кина в България отварят на 1 февруариЕдва четири кина у нас ще се възползват от Заповед РД-01-52/26.01.2021 г. на министъра на здравеопазването, с която се допускат посещенията в тях от понеделник, 1 февруари. Това са софийските "Одеон", "Влайкова", "G8" и "Euro Cinema".

Според документа, залите трябва да използват точно 30% от местата си, да се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и да се носят защитни маски за лице. В допълнителна заповед се регламентират и други противоепидемични мерки, като осигуряване на дезинфектант за ръце на входа, осъществяване на контрол на входа (по отношение броя на влизащите и носенето на маски), поставяне на информационни табели, редовно проветряване и дезинфекция, недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести, инструктаж на персонала и др.

Една от причините за слабия интерес към възобновяване на дейността от първия възможен ден е фактът, че става въпрос за работен ден понеделник - извън рефлекса на зрителите в стандарта на петъка. Към това се добавя и вече утвърденият страх от посещения от страна на публиката, както и сложният баланс между нараснали разходи и очаквани приходи за екзибиторите. Тук е и връзката с отсъствието на привлекателни нови заглавия, способни да доведат до рестарт на киното.

Много е вероятно повече кина до отворят на 5 февруари, петък, за когато са предвидени българските премиери на екшън фентъзито "Жената чудо 1984" (Warner Bros.) и на анимацията "За душата" (Pixar Animation / Walt Disney). Очаква се, че веригите кина като Cinema City, Arena, Cineland и Latona ще отворят в този ден, както и други по-големи структури като Cine Grand в София. Кината в по-малките градове не е изключено да изчакат до 12 февруари и по този начин възстановяването на прожекциите в страната да се случи постепенно.

Ето и заглавията, които 4-те кина предлагат за кратката киноседмица от 1 до 4 февруари 2021 г.:

кино Одеон:
- Как да бъдеш добра съпруга
- Лято 85
- Предателят
- Убийство за Оскар

кино Влайкова:
- Предателят
- Убийство за Оскар
- Пук
- Пепел върху слънцето
- Чутовното нашествие на мечките в Сицилия
- късометражно кино от 20 ч. в понеделник

кино G8:
- Лято 85
- Предателят
- Убийство за Оскар
- Пепел върху слънцето
- Паразит
и др.

кино Euro Cinema:
- Лято 85
- Предателят
- Убийство за Оскар
- Пепел върху слънцето
- Паразит
и др.

От следващия ден, 2 февруари, врати отваря и Дом на киното - София, който за трите дни до 4 февруари ще предложи заглавията:
- Солта на земята
- Да обичаш Винсент
- Зелената книга
- Микеланджело: Безкрайност
- Панама.

Програмата по кина, дни и часове на прожекциите може да се види тук: kino.dir.bg/kinokinolist
Copyright © 2024 Dir.bg.