Берлинале 2021 - наградите

07.03.2021
Берлинале 2021 - наградитеСатирата на 43-годишния румънски режисьор Раду Жуде "Babardeala cu bucluc sau porno balamuc" с англоезично заглавие "Bad Luck Banging or Loony Porn" спечели голямата награда Златна мечка за най-добър филм на кинофестивала в Берлин. В мотивите на журито се казва, че "филмът притежава рядкото и съществено качество на дълготрайна артистична творба. Той улавя и пренася на екран съдържанието и квинтесенцията, духа и тялото, стойностите и суровината на сегашния момент от действителността. Самия момент на човешкото съществуване". Драмедията е копродукция между Румъния, Хърватия, Чехия и Люксембург, сценарият също е на Раду Жуде.

Международното жури, съставено от досегашни носители на Златна мечка, се състои от Мохамад Расул (Иран), Надав Лапид (Израел), Адина Пинтилие (Румъния), Илдико Еньеди (Унгария), Джанфранко Рози (Италия) и Ясмила Жбанич (Босна и Херцеговина). Хибридният фест и съпътстващият го Европейски филмов пазар се проведоха от 1 до 5 март. Прожекции на заглавията с присъствие на публика се очакват от 9 до 20 юни в зависимост от развитието на пандемията.

Сребърна мечка за най-добър режисьор бе присъдена на дебюта на Денеж Наги от Унгария за драмата с действие през Втората световна война "Természetes fény" ("Natural Light"). За нея журито заяви: "Потресаващ, красиво заснет, с хипнотична образност, забележителна режисура и майсторски контрол на всеки аспект от филмовото изкуство - разказ, който се издига над историческия си контекст. Портрет на войната, в който наблюдателният поглед на режисьора отново ни напомня за избора между пасивност и поемането на индивидуална отговорност". Във филма унгарска част преследва партизани на територията на СССР.

Сребърна мечка като голяма награда на журито бе спечелена от японеца Рюсуке Хамагучи за романтичната драма "Wheel of Fortune and Fantasy", а Сребърна мечка като специална награда отиде у Мария Шпет (Германия) за документалния "Herr Bachmann und seine Klasse" ("Mr. Bachmann and His Class").

Другите Сребърни мечки тази година са, както следва:

- за изпълнение в главна роля: Марен Егерт (Германия), комедийната фантастика "Ich bin dein Mensch" ("I Am Your Man"), режисирана от Мария Шрадер. За Егерт, която играе учен, изследващ живота и мечтаеща заедно с хуманоиден робот,  журито каза: "Присъствието й ни прави любопитни, а палитрата от нейните изпълнителски качества ни позволи да чувстваме, да се смеем и да си задаваме въпроси";
- за изпълнение в поддържаща роля: 20-годишната Лила Кизлингер (Унгария) за драмата "Rengeteg - Mindenhol látlak" ("Forest: I See You Everywhere").

Още през август миналата година фестивалът обяви, че за първи път ще раздаде джендър-неутрални актьорски награди, т.е. от 2021 г. спира да награждава поотделно мъже и жени за изпълнение. Това стана в изявление на двамата ръководители на събитието - холандката Мариете Рисенбек и италианеца Карло Шатриан.

- за сценарий: Хон Сан Су (Южна Корея) за драмата "Introduction";
- за изключителен артистичен принос: Ибран Асуад (Мексико), монтаж на драмата "Una película de policías" ("A Cop Movie"), режисирана от Алонсо Руиспаласиос.
Copyright © 2024 Dir.bg.