Минеков уволни Жана Караиванова от НФЦ

17.07.2021 г.
Минеков уволни Жана Караиванова от НФЦСъс заповед на служебния министър на културата Велислав Минеков, от днес е уволнена дисциплинарно изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" Жана Караиванова. Причините за това, според заповедта, са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г.

Жана Караиванова спечели конкурс за директор на НФЦ през октомври 2017 г. в конкуренция с кинокритика Александър Донев и още двама кандидати - Владимир Тодоров и Любомир Гюров.
Завършила е ВИТИЗ със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Гриша Островски, близо две десетилетия играе в Народния театър в над 30 роли, участва в 17 игрални филма ("Сляпа събота", "Събеседник по желание", "Аритмия", "Отражения", "Поетът и дяволът", "Вампири, таласъми", "Семейни реликви" и др.). Създава Фондация за българо-американски културен обмен, а през 2000 г. организира Фестивал на българското кино в Ню Йорк.

В края на март 2018 г. е начело на работна група за промени в Закона за филмовата индустрия. Сред големите постижения на Караиванова е учреденият от нея през 2010 г. Фестивал за независимо кино "So Independent", представил с успех у нас стотици ленти. Последното му 9-о издание приключи на 3 ноември 2018 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.