Филмът "Брайтън 4" с българско участие - успех в Трайбека

18.06.2021 г.
Филмът Филмът ще открие есенното издание на 25-ия София Филм Фест през септември т.г.

„Брайтън 4“ ("Brighton 4th", 2021) на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека, основан от Роберт Де Ниро. Филмът участва на 10 юни в международния игрален конкурс и спечели наградите за най-добър филм, актьор (Леван Тедиашвили) и сценарий (Борис Фрумин и Леван Когуашвили).

В главната роля на филма е легендата на грузинската борба Леван Тедиашвили, двукратен олимпийски и петкратен световен шампион в свободния стил. Първата му световна титла е от София през 1971. За своето първо участие в киното Тедиашвили е удостоен с наградата за най-добър актьор в Трайбека.
В ролите са още Гиорги Табидзе и Надя Михалкова. Сценарият на филма е дело на Борис Фрумин с участието на Леван Когуашвили. Зад камерата е холивудският оператор Федон Папамайкъл.

Част от българското участие са костюмите на Ека Бичинашвили и звука на Светлозар Георгиев. „Брайтън 4“ е копродукция между Грузия, Русия, България, Монако и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е "Арт Фест" (Стефан Китанов и Мира Сталева).

Филмът е история за бившия шампион по борба Кахи, чиято преданост към семейството го кара да поеме на пътешествие от дома си в Тбилиси до Брайтън Бийч, Бруклин, за да посети сина си Сосо. Открива го в занемарен пансион, чийто обитатели са пъстроцветна група грузински емигранти. Сосо не учи медицина, както е казал на баща си - работи като носач, за да изплати комарджийския си дълг към местен мафиот. Кахи се заема да помогне на сина си, което го поставя в комични, но и крайно драматични ситуации.

* * * * * * *

Преди години Леван Когуашвили триумфира на София Филм Фест с 3 награди за филма си „Срещи на сляпо“, вкл. най-добър филм. През септември режисьорът ще се завърне в София, за да открие специалното издание на 25-ия юбилеен София Филм Фест.
Copyright © 2024 Dir.bg.