От 1 август - „Кино за пътешественици”

08.07.2021 г.
От 1 август - „Кино за пътешественици”Пътешествията на кино ще стартират традиционно на 1 август и ще продължат до 15 август 2021 г. Събитието ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на „Kултурен център G8” и „Евро синема”.

Четири филма ще имат своите ексклузивни премиери по време на „Кино за пътешественици” в София.
На 1 август зрителите ще видят „Сами из Азия”, представящ вълнуващото пътешествие на Илайджа Пост и възрастния му чичо, което стартира из непознатите кътчета на Китай,  преминава през Лаос и Тайланд и финишира сред спиращите дъха красоти на храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.Преди прожекцията на филма Мариана Панайотова ще сподели за своето пребиваване в Източен Китай и престоя си в град Нандзин.

На 4 август премиерно ще бъде показан филмът „От Кейптаун до Кайро с влак” на южноафриканеца Ник Шоу, който предприема предизвикателството да стигне от Кейптаун до Кайро с наземен транспорт, основно влакове. Пътешествието му преминава през ЮАР, Мозамбик, Зимбабве, Замбия, Танзания, Кения, Етиопия, Судан и Египет.Преди прожекцията зрителите ще се срещнат с Георги Златев, който заедно с Маргарита и Цветин Шущаркови, пътува из участъка от Египет, през Судан до Етиопия. Публиката ще може да се сдобие и с книгата на семейство Шущаркови „Палецът на свободата”, съдържаща част от вълнуващите пътешествия на „Вълшебния керван”.

На 10 август Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще разкажат за пътуването си из Приднестровската молдовска република, а след това зрителите ще видят филма „Крепост”, представящ отблизо Приднестровието.
30 години след краха на СССР, в Европа все още има място, където гордо се извисява и е на почит бронзовата статуя на Ленин. Тук всички си спомнят с носталгия за добрите стари времена на Съветския съюз и все още старото правило за забрана да се правят снимки по ж.п. гарите е в пълна сила.

На 13 август ексклузивно ще бъде показан филмът „Спомени от Изтока”.
Историята на пътешественик от ледена Финландия, посветил живота си на монголските легенди и японската поезия. Пътуване из Далечния изток в миналото и настоящето, в монголската тундра и модерния японски мегаполис, през спомените на преродена монголска душа, намерила покой в едно финландско тяло.

От безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия и хладната красота на Исландия до красивите културни паметници на Исфахан  - „Кино за пътешественици” ще покаже 17 филмови пътешествия в рамките на 15 дни, от 1 август до 15 август, всяка вечер в „Културен център G8” и „Евро синема”.

Ден преди началото на събитието, на 31 юли, в „Културен център G8” ще се състои вечер, посветена на Япония, по време на която Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще разкажат за своите приключения в Страната на изгряващото слънце, а ексклузивно ще бъде показан филмът „Глътка чай”.

* * * * * * *

Пълна програма:

31.07., събота – Културен център G8, 18.30 ч.
СПЕЦИАЛНА ПРОЖЕКЦИЯ С ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Презентация:
Япония през погледа на Здравко Григоров и Ангел Хаджийски

"Глътка чай " - Япония, 143 мин.
Режисьор: Катсухито Иши
В ролите: Таданобу Асано, Мая Бано, Такахиро Сато, Кайжи Морияма, Ринко Кикучи

Задълбочен портрет на едно нетрадиционно японско семейство, в което майката съвместява домакинската работа със създаването на анимационни филми, дядото помага на майката с различни ексцентрични идеи относно филмите и в същото време се опитва да запише своето първо парче, а на внучката постоянно и се привижда уголемена версия на самата нея.Забавна история, представена с изтънчен източен маниер, много красиви кадри и впечатляващ актьорски състав.

01.08., неделя - Културен център G8, 19:00 ч.
ПРОЖЕКЦИЯ С ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Презентация на Мариана Панайотова:
- Непознатият Китай: Нандзин

"Сами в Азия" - Китай, Тайланд, Камбоджа, 57 мин.
Режисьор: Илайджа Пост

Те обичат приключенията. Единият вече е бил в Азия, а другият отива за първи път. Нямат точен план къде и колко ще останат, но вече са си резервирали първия хостел в Хонконг. Готови са да спят където и да е, да ядат всичко екзотично, което видят, да пътуват с каквото и да е, за да стигнат до всички незабравими места в Югоизточна Азия: в Китай, Тайланд и Камбоджа. Дори да изпуснат някой полет и да се наложи да променят плана, те не се притесняват, защото туристът знае мястото, на което отива, а пътешественикът помни добре мястото, на което е бил.

02.08., понеделник - Културен център G8, 19:15 ч.

"Крилете на Киргизстан" - САЩ, 75 мин.
Режисьор: Софи Диа Пегрум

Филмът представя живота по високопланинските степи на планината Тяншан – дом на хиляди животни и семейства номади, които ежедневно се борят с трудните условия, в които са принудени да живеят. Филмът ни представя живота на поколения номади, които разказват своите истории, примесени с елементи от местния фолклор на фона на завладяваща традиционна музика.

02.08, понеделник - Евро синема, 19:30 ч.

"Между стената и света" - Палестина, 79 мин.
Режисьор: Самир Кумсие

Самир решава да приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За период от три години и безброй издадени визи, той поема от Палестина към Европа и оттам към джунглата на Амазонка. По пътя си среща десетки интересни личности, които му помагат да премине през стените, които съвременното общество издига пред жителите на определени райони по света.

03.08, вторник - Културен център G8, 19:15 ч.

"Изкуство на скара" - САЩ, 102′ мин.
Режисьор: Матю Салех

В Япония вярват, че тайната на вкуса му е в дървените въглища и сакето. В Нова Зеландия, за да го приготвят, копаят дупка в земята. В Монголия го пълнят с камъни в търбуха на козата. Във Филипините, докато го пекат, пият само вода и се хранят от миризмата. Навсякъде го приготвят с ръце, но оставят сърцето и душата си в него. Дори рецептата да е една, всяка ръка си има свой вкус, затова и резултатът е различен. Наричат го асадо, барбекю, шаварма, барбакоа и с още куп различни имена, но всичко се върти около огъня, защото огънят събира и сближава хората: oт скъпия японски ресторант до сирийската граница, от арменската ливада до австралийската кръчма. Това не е просто приготвена храна, а ритуал и традиция. Една ежедневна задача, която човекът е превърнал в изкуство на скара.

03.08, вторник - Eвро синема, 19:30 ч.

"В света на Гивън" - САЩ, Австралия, 72 мин.
Режисьор: Джес Бианки

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: „Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?“

04.08., сряда - Културен център G8, 19:00 ч.
ПРОЖЕКЦИЯ С ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Презентация на Георги Златев:
От Египет през Судан до Етиопия
- Представяне на книгата „Палецът на свободата”от Маргарита и Цветин Шущаркови

"От Кейптаун до Кайро с влак" - ЮАР, 53 мин.
Режисьор: Ник Шоу

Той е от ЮАР и от малък си мечтае да прекоси Африка от юг на север, като пътува с влак от Кейптаун до Кайро. Веднъж се пробва, но на средата на пътя съдбата го връща обратно. Днес отново е във влака. Пътят е бавен и неудобен, на места дори опасен, а на други просто линия няма. Хората, които среща и държавите, през които минава, го карат да забрави за жаждата, глада и жегата, а любопитството към непознатото е на път да сбъдне една мечта от детството.

04.08., сряда - Евро синема

"На път през Сахара" - Великобритания, 71 мин.
Режисьор: Майкъл Уоръл

Майкъл и Самюъл пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция: в скъпи хотели, с организиран транспорт и проверени места, пълни със стада сънародници. Не намират жадуваното слънце в Коста дел Сол и хващат ферибота до отсрещния бряг, където е Африка и слънцето се раздава щедро.
Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания. Искат да се потопят в културата, да не ги съпровожда туроператор, нито конвой и да не срещат други европейци по пътя си. Те са от Общество на британските бекпекъри и мисията им е да представят нетипичните места, по които хората обикновено не пътуват.

05.08., четвъртък - Културен център G8, 20:30 ч.

"Вземи красивото с теб" - САЩ, 64 мин.
Режисьор: Брайс Лемън

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътешествие по целия свят. Но това, което те откриват, надминава очакванията им.
От индианското племе Малеку и древните египтяни до съвременния свят, те осъзнават, че всеобщото търсене на щастие е това, което в крайна сметка ни обединява. Заснет в 27 държави в продължение на десет месеца, филмът носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната красотата.

05.08., четвъртък - Евро синема, 19:30 ч.

"Камино де Сантяго" - Швейцария, 82 мин.
Режисьори: Йонас Фрай, Мануел Швайцер

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

06.08, петък - Културен център G8, 20:30 ч.

"Между стената и света" - Палестина, 79 мин.
Режисьор: Самир Кумсие

Самир решава да приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За период от три години и безброй издадени визи, той поема от Палестина към Европа и оттам към джунглата на Амазонка. По пътя си среща десетки интересни личности, които му помагат да премине през стените, които съвременното общество издига пред жителите на определени райони по света.

06.08, петък - Eвро синема, 19:30 ч.

"Исландия наведнъж" - Исландия, 70 чин.
Режисьор: Петур Кристян Гудмунсон

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

07.08., събота - Културен център G8, 18:15 ч.

"Моят север е на юг" - Чили, Колумбия, Боливия , Куба, Еквадор, Перу, Венесуела, 99 мин.
Режисьор: Аманда Пуга

Известният лозунг „Нашият север е на юг“, символ на единството и независимостта на държавите от Латинска Америка, вдъхновява една чилийка да пътешества в седем от тях, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя. Куба, Венесуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни. В някои от тях Революцията още е жива, в други вече се събужда демокрацията, а трети никога не ги е напускала корупцията. Навсякъде тя слуша истории и е сред хората, а те искат само едно: да се чуе гласът на народа. Накрая влиза сама надълбоко в Амазонската джунгла, за да застане очи в очи с истината.

07.08., събота - Eвро синема, 20:00 ч.

"Изкуство на скара" - САЩ, 102 мин.
Режисьор: Матю Салех

08.08., неделя - Културен център G8, 18:30 ч.

"Повярвай, за да видиш" - Аржентина, 95 мин.
Режисьор: Габи Хербщайн

От Корея до Сибир, от Индия до Мексико, от Гренландия до Малта, в търсене на еднаквото в различното и на това какво стои отвъд осезаемото, 12 духовни лидери ни запознават със своите практики в постигането на хармония между човека и природата.
Всеки от тях изповядва своята религия и е представител на различна култура някъде по света. Те са напълно непознати един за друг, изпълняват различни духовни церемонии, но са негласно свързани в мислите и ги обединява посланието за любов. Някои общуват с духа и безплътното чрез свещите и тамяна, а други – чрез танца и песента. Изпълнени с мъдрост и смирение, те са мостът, който ни отвежда дълбоко навътре към себепознанието. Някои от тях са потомствени шамани, други са природни знахари, а трети просто ги наричат „баби“. Дори ритуалите им на моменти да изглеждат малко странни, тях ги следват милиони последователи и им се доверяват световни авторитети. Всичко, което казват е толкова просто, но за да го разбереш, първо трябва да им повярваш.

08.08., неделя - Евро синема, 18:00 ч.

"По пътищата на Куба" - Куба, 60 мин.
Режисьор: Лусиано Начи

Изминали са 60 години от Кубинската революция. Днес страната отваря врати към света и хората са любопитни какво ще се промени. Вярват, че са тръгнали по верния път и никой не се замисля, кое е свобода и кое диктатура. Животът на много от тях е минал в труд, глад, музика и танци. На някои - по цял ден на селската нива, на други - в Хавана, но светът им не е много различен. Бедни са, но пари не им трябват, щастливи са и не се оплакват, защото живеят на Острова на свободата.

09.08., понеделник - Културен център G8, 18:30 ч.

"На път през Сахара" - Великобритания, 71 мин.
Режисьор: Майкъл Уоръл

09.08., понеделник - Евро синема, 19:15 ч.

"Вземи красивото с теб" - САЩ, 64 мин.
Режисьор: Брайс Лемън

10.08., вторник - Културен център G8, 19:00 ч.
ПРОЖЕКЦИЯ С ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Презентация на Здравко Григоров и Ангел Хаджийски:
- Приднестровието

"Крепост" - Чехия, 72 мин.
Режисьори: Лукаш Кокеш, Клара Тасовска

30 години след краха на СССР, в Европа все още има място, където гордо се извисява и е на почит бронзовата статуя на Ленин. Тук всички си спомнят с носталгия за добрите стари времена на Съветския съюз и все още старото правило за забрана да се правят снимки по ж.п. гарите е в пълна сила. Добре дошли в музея на комунизма на открито, добре дошли в непризнатата от никого Приднестровска молдовска република!

10.08., вторник - Евро синема, 19:15 ч.

"Култ" - САЩ, Ботсуана, Канада, Китай и др., 87 мин.
Режисьор: Томас Ленън

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

11.08., сряда - Културен център G8, 19:00 ч.

"Открий отново Индия" - Индия, 117 мин.
Режисьор: Минал Диксит, Бени Джон

4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия.

11.08., сряда - Евро синема, 19:30 ч.

"Забележителният Исфахан" - Иран, 60 мин.
Режисьор: Фарзин Резаеян

Филмът представя уникалното културно и художествено наследство на Исфахан чрез задълбочените проучвания и анализи на известния историк д-р Фарзин Резаеян. Ученият проследява трансформациите на града от основаването му до неговия апогей през 16-ти век, когато става столица на Сефевидската империя.

12.08., четвъртък - Културен център G8, 18:30 ч.

"По пътищата на Куба" - Куба, 60 мин.
Режисьор: Лусиано Начи

12.08., четвъртък - Евро синема, 19:30 ч.

"С тук-тук из Етиопия" - Италия, Етиопия, 87 мин.
Режисьор: Лудовико де Майстре

Те са в Етиопия за първи път: 3 отбора и 3 моторикши. Те са 18 пътешественици, готови да изминат 2500 километра в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои. Тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже.

13.08., петък - Културен център G8, 19:30 ч.

"Спомени от Изтока" - Финландия, Монголия, Япония, Китай, 86 мин.
Режисьори: Марти Каартинен, Никлас Кулстрьом

Историята на пътешественик от ледена Финландия, посветил живота си на монглските легенди и японската поезия.
Пътуване из Далечния изток в миналото и настоящето, в Монголската тундра и модерния японски мегаполис, през спомените на преродена монголска душа, намерила покой в едно финландско тяло.

13.08., петък - Евро синема, 20:00 ч.

"Моят север е на юг" - Чили, Колумбия, Боливия, Куба, Еквадор, Перу, Венесуела, 99 мин.
Режисьор: Аманда Пуга

14.08., събота - Културен център G8, 18:30 ч.

"Исландия наведнъж" - Исландия, 70 мин.
Режисьор: Петур Кристиян Гудмунсон

14.08., събота - Евро синема, 20:00 ч.

"Повярвай, за да видиш" - Аржентина, 95 мин.
Режисьор: Габи Хербщайн

15.08., неделя - Културен център G8, 16:30 ч.

"Камино де Сантяго" - Швейцария, 82 мин.
Режисьори: Йонас Фрай, Мануел Швайцер

15.08., неделя - Евро синема, 17:00 ч.

"Открий отново Индия" - Индия, 117 мин.
Режисьор: Минал Диксит, Бени Джон
Copyright © 2021 Dir.bg.