CineLibri 7 от 2 октомври в осем града

25.08.2021 г.
CineLibri 7 от 2 октомври в осем градаСедмото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри" ще се проведе в интервала 2-31 октомври в София и още седем града: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора.

Мотото тази година е „Божествена комедия“, с което единственият кинофорум у нас, черпещ вдъхновение от литературни шедьоври и техните прочити на големия екран, отбелязва 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“.

Организаторите представиха вчера в социалните мрежи официалната визия на фестивала, дело на талантливата художничка и визуален артист Мария Налбантова. Възпитаничка на Националната художествена академия, Мария е участвала в изложби в Испания и Франция и е отличена с много награди у нас и в чужбина. Тя се изявява в областта на съвременните визуални изкуства, като експериментира с различни медии и техники: рисунка, колаж, художествена книга, инсталация, видео.

Визията интерпретира идеята за лавровия венец, който мигновено препраща към образа на Данте и взаимодействието между литературата, киното и изобразителното изкуство. Във визуалната иконография лавровият венец е символ на достойнство, слава, благородство и храброст, а в митовете на древна Гърция той е свързан с Аполон, покровителя на изкуствата и състезанията. Неслучайно много от филмовите отличия днес интегрират образа на лавровото дърво. Освен че е почти задължителен атрибут при изобразяване на автора на „Божествена комедия“, в случая венецът въздейства и като символ на четене, гледане и разбиране. През всяко листенце „наднича“ някой легендарен творец - става дума за представители на различни епохи, раси, възрасти и националности, които внушават посланието, че творецът е немислим без своята публика. Мария Налбантова работи и по официалното видео на фестивала, както и върху пърформанса, който ще даде старт на церемонията по откриване.

По традиция, програмата предвижда два конкурса: за пълнометражен игрален филм и за късометражен филм.

В синхрон с концепцията и ключовата визия на фестивала, кинопродукциите извън официалния конкурс са разпределени в 7 модула, в т.ч. Седмото небе, Седмото изкуство, Седемте морета, Седем чудеса, Лирата на Аполон, Плеяда, Седемте джуджета.
Всеки модул се състои от 7 филма.

Модулът с филми, включени в престижния международен конкурс за пълнометражен игрален филм, носи името Плеяда и обхваща 7 филма със „звезден статус“, колкото са Плеядите в древногръцката митология, а късометражните филми, включени в програмата, са обединени в модула Седемте джуджета. Зад седемте струни на Лирата на Аполон, която символизира добродетели като умереност и равновесие, стоят 7 равноценни световни премиери.

Церемонията по откриване ще се състои на 2 октомври (събота), а билетите за тържественото събитие тръгват в продажба от 1 септември. Предвид сложната здравна обстановка, и тази година фестивалът ще има паралелно дигитално издание, което ще се състои в платформата Neterra TV.

Очаква се кино-литературните премиери през октомври да бъдат посетени от много специални гости, в т.ч. режисьори, сценаристи, актьори, продуценти, светила на европейската филмова и литературна сцена. Предстои да бъдат обявени авторитетните представители на журито и заглавието, което ще открие фестивала. Организаторите предвиждат строго съблюдаване на всички мерки, гарантиращи здравето и безопасността на зрителите.

Синелибри 2021 ще се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFÉ® Dolce Gusto, TatraTea, Avène, Joy Station, Фантастико, Storytel. Тази година Синелибри има партньорства и с културни институти и посолства на много страни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

* * * * * * *

Сред предварително оповестените заглавия тази година са:
- "Фантазии" ("Les fantasmes", Франция, 2021)
- "Изгубени илюзии" ("Illusions perdues", Франция, Белгия, 2021)
- "Влюбеният Айфел" ("Eiffel", Франция, Германия, 2021)
- "Бенедета" ("Benedetta", Франция, Нидерландия, 2021)
- "Три етажа" ("Tre piani", Италия, Франция, 2021)
- "Париж, 13-и район" ("Les Olympiades, Paris 13e" / "Paris, 13th District", Франция, 2021)
- "Между два свята" ("Le quai de Ouistreham", Франция, 2021)
- "Всичко мина добре" ("Tout s'est bien passé", Франция, 2021)
- "Историята на жена ми" ("A feleségem története" / "The Story of My Wife", Унгария, Германия, Франция, Италия, 2021)
- "Карай колата ми" ("Drive My Car", Япония, 2021)
- "Книжарница в Париж" ("Il materiale emotivo" / "A Bookshop in Paris", Италия, Франция, САЩ, 2021).
Copyright © 2024 Dir.bg.