Киномания 2021 в Пловдив от 19 ноември

12.11.2021 г.
Киномания 2021 в Пловдив от 19 ноемвриФестивалът "Киномания", стартирал в края на 1980-те години като "Световна кинопанорама", обяви амбициозна програма за своето 16-о издание в Пловдив. То ще е и второто за тази година, след като през пандемичната 2020-а фестивалът не успя да се проведе и след две отлагания се състоя през април 2021 г.

Новото издание обаче идва по обичайното време, в края на ноември - и със забележителен афиш, включващ новите филми на Педро Алмодовар (“Паралелни майки”), Карлос Саура (“Кралят на целия свят“) и много други.

По традиция фестивалът, организиран от НДК и реализиран с помощта на община Пловдив, ще се проведе в арт киното на града - "LUCKY Дом на киното". Достъпът до всички прожекции ще е със зелен сертификат.

Стартът на 19 ноември от 18:30 часа дава филмът “Младите любовници” с Фани Ардан в главната роля.
Любовта от пръв поглед не пита и среща 70-годишната Шона и 45-годишния Пиер, съпруг с щастлив брак.

Новият филм на Педро Алмодовар “Паралелни майки” е съвременна мелодрама за две жени от различни поколения, които се оказват неразривно свързани след съвместното си пребиваване в родилното отделение.

Пловдивската публика ще може да гледа и най-личния филм на Кенет Брана от години - “Белфаст”, който разказва историята на младия Бъди, преминаващ през работнически стачки, радикални културни промени и сектантско насилие.

Носителят на Голямата награда на журито на фестивала в Кан - "Герой" на иранския виртуоз Асгар Фархади и "Най-лошата личност на света", който донесе наградата за женска роля в Кан на актрисата Ренате Райнсве, също са сред любопитните предложения в афиша.

В програмата са включени още “Кулинарно пътуване из Гърция” на Майкъл Уинтърботъм - едно импровизирано гастрономическо пътешествие по пътя на Одисей към Итака, уникалният пътепис “Река”, заснет в 39 страни, “Островът на Бергман” с Вики Крипс и Тим Рот,  както и испанският “Добрият шеф” с Хавиер Бардем в главната роля.

* * * * * * *

Извън програмата на Киномания, в LUCKY Дом на киното ще бъдат показани две от най-чаканите заглавия на годината.

На 19 ноември е премиерната дата на "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън" - дело на Уес Андерсън и с титаничен актьорски състав, включващ Бенисио дел Торо, Тилда Суинтън, Леа Сейду, Франсис Макдорманд, Тимъти Шаламей, Оуен Уилсън, Бил Мъри, Уилем Дефо, Кристоф Валц и много други.

На 26 ноември пък е премиерата на дългоочаквания филм на Ридли Скот “Домът на Gucci” с участието на Лейди Гага, Адам Драйвър, Джаред Лето, Джереми Айрънс, Ал Пачино, Салма Хайек.

* * * * * * *

Билетите вече са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното (гр. Пловдив, ул. Гладстон 1), цените са 8/6 лв, а карта за 7 прожекции е 42 лв.

В София, 35-ото издание на фестивала "Киномания" се открива на 18 ноември в зала 1 на НДК с "Паралелни майки" от 19:00 ч. (билети на касите и онлайн през електронния билетен център, цена 12 лв). "Избрахме филма на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот", обясни Владимир Трифонов, програматор на фестивала.

Ден след официалното откриване, чрез Френски институт ще бъде открит и Фестивалът на френския филм в кино „Люмиер”, а началото ще даде нашумялата музикална драма „Анет” с Адам Драйвър и Марион Котияр в главните роли. Италианското кино ще бъде представено чрез Италианския културен институт с филм, посветен на великия композитор Енио Мориконе – "Маестро Енио Мориконе" на Джузепе Торнаторе и със съвсем новия биографичен "Царят на смеха" ("Qui rido io") за неаполитанската легенда Едуардо Скарпета (в ролята - Тони Сервило).

Цялата програма за София е тук.
Copyright © 2024 Dir.bg.