130 години Васил Гендов - във филмотеката, 7 декември

01.12.2021 г.
130 години Васил Гендов - във филмотеката, 7 декемвриБългарската национална филмотека отбелязва със специално събитие 130 години от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов (1891 - 1970). Събитието включва откриване на фотоизложба и прожекция на два филма: новата дигитална реставрация на „Любовта е лудост“ (1917, реж. Васил Гендов) и документалния филм за режисьора „Първият“ (1975, реж. Иван Попов).

Филмотечно кино „Одеон“ очаква почитателите навръх рождения ден на Васил Гендов - 07.12.2021 г., вторник, в 18:00 часа. Тогава е премиерата на дигитално реставрираното копие на „Любовта е лудост‘‘. Филмът ще бъде озвучен с живо изпълнение на пиано от маестро Валентин Стамов.
За първи път, филмът ще бъде излъчен на голям екран в резолюция от 2К с невиждани досега детайли в кадрите.

Реставрацията е дело на лабораторията на Югославенската кинотека в Белград по поръчка на БНФ през 2021. Повод за реставрацията е именно годишнината от рождението на пионера на българското кино.

Това е първият запазен български игрален филм. Времетраенето му е 11 минути и разказва за отношенията между Студента и Момичето и пречките по пътя на любовта им. В него участват както самият Гендов, така и съпругата му - Жана Гендова.

Дигитално реставрираният филм „Любовта е лудост‘‘ (1917) може да се гледа по всяко време в YouTube-канала на Българската национална филмотека, като се сканира този код за достъп (след 7 декември филмът ще е достъпен и без него):



Веднага след този филм ще се прожектира "Първият" – документален филм на режисьора Иван Попов за делото на Васил Гендов, създател на първите български игрални филми. В него могат да се видят личните записки на Гендов и откъси от запазените му филми. За него разказва спътницата му в живота и на екрана Жана Гендова (1899-1976).
През 1975 получава престижната първа награда за научнопопулярен филм на Първия фестивал на българския късометражен филм ,,Златен ритон‘‘. Времетраенето му е 20 минути и ще бъде прожектиран от 35 мм филмова лента.

* * * * * * *

Фотоизложбата, съпътстваща двата филма, представлява уникална селекция от снимки, съхранявани единствено в колекцията на БНФ – кадри от филми, работни моменти, портрети на Гендов и други архивни фотографии.

Васил Гендов е автор на мемоарния ръкопис „Трънливият път на българския филм“. Тази първа история на българското кино е издадена от Българската национална филмотека през 2016 г., заедно с мемоарите на Жана Гендова – спътница в живота и творчеството на пионера.
Книгата ще може да бъде закупена по време на специалното събитие на цена от 25 лв.

Достъпът до киното е съгласно действащите здравни разпоредби (представяне на ,,зелен сертификат‘‘).

* * * * * * *

Васил Димитров Гендов (Васил Димов Хаджигендов) е български режисьор, актьор и драматург. Той е автор на първия български филм „Българан е галант“ (прожектиран за първи път на 13 януари 1915 г. (стар стил) - комедия в стила на Макс Линдер.

Основоположник е на българското филмово изкуство, създател е на първата българска филмопроизводствена кооперация „Янтра филм“. Гендов е инициатор за създаване на първия Съюз на артистите в България (1919 – 1920 г.), Съюза на кинодейците в България (1931 г.), Съюза на филмовите дейци (1934 г.), както и на Музея на българската кинематография (1948 г.). Създател е на първия български игрален филм „Българан е галант“, на който е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля. Създава и продуцира „Бунтът на робите“ – първия български звуков филм и първи за Васил Левски. В главната роля е отново Гендов.

През есента на 1914 г. двадесет и три годишният Васил  Гендов, пътуващ театрален артист от Сливен, успява да убеди управата на софийския киносалон „Модерен театър“, че освен за документални хроники, публиката е жадна и за игрални филми с български сюжети и герои. Историята за излъгания суетен ухажор в „Българан е галант“ (1915) измисля и изиграва сам. Актрисата Мара Миятева приема ролята на дамата, прожекционистът на „Модерен театър“ Гаетано Пио де Флорес става оператор на филма. Мечтател и ентусиаст, Васил Гендов прави до 1937 година още 10 филма, които финансира с парите от пътуващия си театър. През войната бомба изгаря къщата на Гендов и лентите му. Оцелява само „Любовта е лудост“.

Роден е на 7 декември 1891 г. в Сливен. В периода 1910 – 1912 г. е актьор в трупата на Роза Попова. Бил е директор на пътуващия драматичен театър „Български театър“, София (1920 – 1938 г). През 1921 г. заедно със съпругата си Жана Гендова създава Софийския пътуващ театър, на който е директор, режисьор и актьор. Умира на 3 септември 1970 г. в София.
Copyright © 2024 Dir.bg.