Петя на моята Петя“ излиза на 21 януари

21.12.2021 г.
„Петя на моята Петя“ излиза на 21 януариФилмът строи мостове между поколенията и провокира с въпроси

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си?

Вижте новия трейлър (2:05 мин.).
Вижте и предишен трейлър от януари 2021 г. (1:58 мин.).

В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а другата мъдра и митична. Обединява ги желанието да живеят по собствени правила и да бъдат такива, каквито са избрали, противопоставяйки се на системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“. Филм за онази борба на всяко поколение да бъде себе си със собствените си изразни средства и методи. Да защити своите ценности, макар и грешни в очите на другите. Прелиства страници с поезия, отваря незаздравели рани и настоява за отговори. Строи мостове между миналото и настоящето, защото истината има много лица, а историята се повтаря.

Премиерата е по повод навършването на 60 години от раждането на забележителната Петя Дубарова (1962-1979), оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо несправедливостта по онова време. Разпространител е bTV Studios.

Филмът има субсидия от Националния филмов център и е подкрепен финансово от Община Бургас. Продуцент е Николай Урумов, Band of Friends Pictures („БЪФ пикчърс”), копродуцент е Кръстьо Ламбев („Консепт студио”). Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е дело на Нели Димитрова и Валентина Ангелова.

Ролите са поверени на Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова, Юлиан Вергов, Албена Павлова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев. Голяма част от хората в екипа са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

* * * * * * *

Допълнителна информация за екипа:

Александър Косев е режисьор на много български сериали, част от които “Откраднат живот” (2016 – 2019), “Кантора Митрани” (2012), “Дървото на живота” (2013), хитовата комедия “Столичани в повече” (2011 – 2016) и „Връзки“ (2015 – 2016).

Нели Димитрова е сценарист на касови български филми като „Голата истина за група Жигули“, “Възвишение”, „Love.net“, както и на сериали като “Връзки” и “Домашен арест”. Преподава кино и телевизионна драматургия в НАТФИЗ.

Валентина Ангелова е сценарист в трети сезон на сериала “Под прикритие” и в сериалите “Домашен арест“ и “Скъпи наследници”. От 2013 г. е член на WannaBe Production, където разработва независими сценарни проекти.

Оператор на филма е Иван Вацов, снимал над 40 игрални филма и участвал в заснемането на американски продукции като „Непобедимите 3“, „300: Възходът на една империя“, „Конан варварина“ и други.

Продуцент на филма е Николай Урумов, BoF Pictures, познат от сериалите “Кантора Митрани” (2012), “Домашен арест”, филмите “Вила Роза” (2013) и “Лабиринти на любовта” (България/Русия, 2016).

Копродуцент е Кръстьо Ламбев, Concept Studio, известен като продуцент на „Голата истина за група Жигули“.

* * * * * * *

Снимките на филма са осъществени през лятото на 2019 г. в Бургас. "Петя на моята Петя" трябваше да открие 24-тия София Филм Фест на 12 март 2020 г. в зала 1 на НДК, но киносалоните бяха затворени и филмът тогава не успя да получи разпространение. Заглавието влезе в международния конкурс на 25-ия София Филм Фест и бе показано на 20 март т.г. През септември 2021 г. Александра Костова получи наградата за най-добра женска роля от фестивала "Златна роза", на който филмът бе показан на 25.09. в зала 1 на ФКЦ, а Албена Павлова спечели диплом за изпълнението си.
Copyright © 2024 Dir.bg.