50 години "Кръстникът" - трейлър, прожекции и дигитален комплект

16.01.2022 г.
50 години Киното отбелязва 50-годишнината от излизането на "Кръстникът" - гала премиера на 14 март 1972 г. в тогавашното кино "Лоу" (Loews's State Theatre) в Ню Йорк, последвана от прожекции на следващия ден в 5 нюйоркски кина и във всички 316 американски киносалона след 24 март.

Paramount Pictures отбелязват годишнината, като пускат отново ремастерирана версия на филма в избрани локации (кина от веригата AMC в САЩ и в някои кина по света) на 25 февруари 2022 г. с Dolby звук, а на 22 март - в дигитално разпространение на 4K ultra HD.

Вижте новия трейлър (1:53 мин.).

Дигиталният бокс сет, реставриран под надзора на Франсис Форд Копола, включва цялата трилогия, т.е. и продълженията от 1974 и 1990 г., като е добавен и новият режисьорски вариант на "Кръстникът III", озаглавен "Mario Puzo's The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone" - пуснат през декември 2020 г. за 30-годишнината на епилога.

Компанията на Копола "American Zoetrope" работи по реставрацията в продължение на 3 години съвместно с Парамаунт. Използват се техноогии, непознати към 2007 г., когато от филмовия историк и презервационист Робърт Харис е осъществено предишното възстановяване. За целта са комбинирани над 300 архивни ролки, за да се намери най-добрата разделителна способност за всеки кадър от трите филма. В резултат, за над 4000 часа работа са изчистени петна, разкъсвания и други аномалии по негативите, а повече от 1000 часа са отделени за цветови корекции. Целта е динамичният обхват да съответства на оригиналната визия на Копола и оператора Гордън Уилис (номиниран за Оскар за третата част, покойник от 2014 г.).

Трилогията се сдобива с blu-ray комплект в 4K Ultra HD, както и с лимитирано колекционерско издание в 4K Ultra HD в луксозна опаковка, в което е включена и хартиена книга с фотографии плюс портрети на архивна хартия.

Кръстникът - дигитален бокс:



В комплекта са добавени:
- Въведение към "Кръстникът" от Франсис Форд Копола;
- "Full Circle: Preserving The Godfather" - архивните служители на Парамаунт обясняват в детайли процеса на реставриране, показвайки еволюцията на филма през десетилетията;
- "Capturing the Corleones: Through the Lens of Photographer Steve Schapiro" - фотографът Стив Шапиро коментира архивни снимки от продукцията;
- "The Godfather: Home Movies" - видео на 8 мм, показващо продукцията през 1971 г. Заснето е в семейното имение Нортън на хълма Емерсън в Статън Айлънд, Ню Йорк и се показва за първи път на публика;
- Сравнения на реставрациите: "преди" и "след", демонстрират се подобренията в качеството на картината.

Специален постер за 50-годишнината:

Copyright © 2024 Dir.bg.