Започва „Master of Art“ - 7

04.04.2022 г.
Започва „Master of Art“ - 7Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал „Master of Art“ ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм „Кърт Вонегът - неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уейди. Домакини на събитието са съответно кино „Люмиер“ на НДК и Фестивален и конгресен център - Варна.

В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

"Master оf Art" се провежда до 30 април в София в партньорство с НДК и с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община. Билетите за прожекциите в кино „Люмиер“ са вече в продажба на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. За Дома на киното билети има на място и на siff.bg/bilet. Филмотечно кино „Одеон“, Евросинема и Културен център „G8” работят с продажба на билети само на място. За първи път домакини на фестивала са и от Френския институт в обновената зала „Славейков“.

Пловдивското издание на фестивала е в периода 8-21 април в Lucky Дом на киното. Програма и билети могат да бъдат намерени на място и онлайн.

Изданието във Варна се провежда в рамките 7-28 април във Фестивален и конгресен център – Варна. Програма и билети има на място и онлайн.

Мaster of Art в Стара Загора (4-7 април) се осъществява в партньорство с „Книжарница в куфар“ в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжевски“. Билетите (7/5 лв) са в продажба на касата 1 час преди всяка прожекция.

* * * * * * *

Фестивалът повежда различните изкуства на шествие из киноекраните, а в програмата са влезли изключителни документални истории.

Организаторите поставят на фокус специална селекция заглавия с клеймо "Украйна" в знак на подкрепа и съпричастност със ставащото там. В тематичния филмов панел са представени заглавията "Безкрайността според Флориан" за Флориан Юриев - архитект, музикант, кинорежисьор и художник, "Приказки за конче-играчка" на Уляна Осовска и Денис Страшни за бивш антисъветски активист и настоящ монах, както и "Рози. Филм-кабаре" с режисьор Ирена Стеценко за кабаретна трупа от седем актриси под покрива на киевски експериментален съвременен театър.

Във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. В пет последователни дни (11 - 15 април) публиката може да проследи историята на италианския ренесанс през филмите за Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и братя Карачи. Фестивалът стартира и поредицата Master of Memory, като тази година ще бъдат отбелязани 15 години от смъртта на големия български актьор Константин Коцев - чрез вход свободен на 28 и 29 април в „Одеон“.

В категорията „Изящни изкуства“ са холандският филм „Моят Рембранд“ и немската продукция „Уфици отвътре“, както и български филми. На 17 април в Дома на киното ще се състои световната премиера на британския документален филм „Ерик Равилиус - въвлечен във войната" с истинската история на един от големите английски художници.

В музикалната селекция на фестивала е „Троянски джаз“, разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз в началото на 1960-те години. Можем да видим и „Малък Сачмо“ - филм за единствената дъщеря на Луис Армстронг. Не е за пропускане "Воев" на Биляна Кирилова.

В селекцията „Съвременно изкуство“ намираме „Данте и въздушното перо“ на Димитър Липовански, „Откъде накъде българско изкуство“ на Рада Якова, „Дебелянов и ангелите“ на Десислава Шишманова и др.

Пълната програма е качена на сайта на фестивала: pdf файл.
Copyright © 2024 Dir.bg.