Започна фестивалът "Златната липа" в Стара Загора

29.05.2022 г.
Започна фестивалът Деветото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" беше открито снощи под бурните аплодисменти на пълната зала в сградата на Държавна опера Стара Загора.

Шествието с официалните гости на събитието поведе неговият директор Магдалена Ралчева заедно с носителя на наградата "Златна липа" за цялостен принос в киното Георги Мамалев, заместник-кмета по култура Милена Желева, изпълнителния директор на Националния филмов център Петър Тодоров, председателя на конкурсното жури проф. Анри Кулев и членовете му - Матис Кажа от Латвия, Фиона Хау от Великобритания, Кристина Гроша от Унгария и Стефан Филиповски от Сърбия.

Старт на празничното настроение даде военния духов оркестър под диригентството на полковник Цветомир Василев и пъстър мажоретен състав. Тържествен водосвет отслужи Н.В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан заедно със свещенослужители от Старозагорската епархия. След кратък коктейл във фоайето на операта, старт на церемонията даде чаровният млад актьор Калоян Минев, а в музикалната програма се включиха брилянтните изпълнители от Държавна опера Стара Загора.

"За нас, организаторите на фестивала "Златната липа", няма по-голямо признание за труда ни от това да видим в очите ви радостта и нетърпението, с които очаквате той да започне" - каза при откриването Магдалена Ралчева. "Интересът към фестивала всяка година ескалира. Той успя да се превърне в културна традиция, която се развива и надгражда във времето. Изключителна е заслугата на община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров това да се случва във времето. Той винаги е оценявал високо значението на фестивала и го е подкрепял, въпреки трудното време, в което живеем", каза още Ралчева.

Зам.-кметът по културата Милена Желева не скри радостта си, че тази година няма ограничения в залите.
"Благодаря на г-жа Ралчева за огромните усилия, които положи през последните няколко месеца, за да го има това издание на фестивала. До последно не знаехме дали ще има противоепидемични ограничителни мерки, но нито за миг не си помислихме, че този фестивал няма да се проведе. Ние ще продължим да го подкрепяме, защото някогашното "мъниче" вече е авторитетен кинофорум, добре познат в Европа", подчерта тя.

"Мога да ви уверя, че докато заемам този пост, фестивалът "Златната липа" ще има надежден партньор в лицето на Националния филмов център", обеща неговият директор Петър Тодоров.

"Киното е изключително трудно изкуство, защото се прави от страшно много хора. Зад един филм понякога стоят 300 дори 500 човека и най-малката грешка на само един от тях може да направи филма неточен, фалшив", каза при представянето на журито неговият председател проф. Анри Кулев.

Кратък филм с откъси от най-емблематичните роли в киното на Георги Мамалев предизвести връчването на специалната награда за цялостен принос в киното. Аплодисментите на публиката изпълниха залата още докато на големия екран течаха кадрите, а когато Мамалев се изправи с прегръдка към публиката, хората в залата не скриха любовта си към винаги усмихнатия актьор.
Красивата статуетка "Златна липа" Георги Мамалев получи от ръцете на Магдалена Ралчева. Днес (в неделя) по обяд Георги Мамалев откри своя звезда в Алеята на липите и засади свое липово дръвче.

* * * * * * *

След официалното обявяване на фестивала за открит, започна прожекцията на филма от Испания "Алкарас" на режисьорката Карла Симон, който в началото на годината спечели наградата "Златна мечка" на Берлинале.

Фестивалът ще продължи до 1 юни, когато авторитетното жури ще обяви филмите победители в конкурсната програма и ще бъдат връчени наградите в различните категории - за най-добра мъжка и най-добра женска роля, за най-добър режисьор и за най-добър филм. Свое отличие ще присъди и Съюзът на българските филмови дейци.

Програмата продължава с прожекции в залите на Държавна опера Стара Загора, Регионална библиотека "Захарий Княжески" и Културен център „Стара Загора“. В линковете е програмата по дни (събота - сряда) и часове. Входът е свободен.

* * * * * * *

В селекцията са общо 44 заглавия:

70/30
Агония (късометражен)
Алкарас
Балада за Галилей
В свободен стил до Черна гора
Вибрации на душевността
Вкусът на глада
Влюбеният Айфел
Войникът
Второто освобождение
Гео Милев в лабиринта на времето
Голата истина за група Жигули
Два лъва към Венеция
Денят, когато умряхме
Дивият Изток
Доколкото знам
Жените наистина плачат
Живот от живота
Жири
За кои неща си струва да се плаче
Изгубени илюзии
Имало една война
Йожени Гранде
Клубът на безработните
Лека нощ, Лили
Моето магаре, моят любовник и аз
Никога не плача
Огромна
Островът на Бергман
Паралелни майки
Плът и кръв
Синьо цвете
Смотанячки
Стражарите на нашата съвест
Събитието
Създатели на сънища
Тихо наследство
Токсикома
Три етажа
Тюл (късометражен)
Уроци по персийски
Фабрика за сънища
Франц Кламър: Снежна надпревара
Януари
Copyright © 2024 Dir.bg.